pochodne
lel: Dane jest równanie x2016 + ax + b = 0 z niewiadomą x i parametrami a oraz b. Wykaż, że dane
równanie ma co najwyżej dwa rozwiązania. Uzasadnij, że funkcja f ma dokładnie jedno ekstremum
lokalne.
7 mar 18:45
prosta: f(x)=x2016+ax+b
f ' (x)=2016x2015+a
pochodna ma dokładnie jedno miejsce zerowe niezależnie od a istnieje i jest to minimum
i równocześnie najmniejsza wartość funkcji
Jeśli fmin =0 to równanie ma dokł. jedno rozwiązanie
Jeśli fmin >0 to równanie nie ma rozwiązań
Jeśli fmin <0 to równanie ma dokł. dwa rozwiązania
7 mar 19:03
lel: "pochodna ma dokładnie jedno miejsce zerowe niezależnie od a istnieje i jest to minimum
i równocześnie najmniejsza wartość funkcji" mógł/mogłabyś to wytłumaczyć?
7 mar 19:40
prosta: pochodna jest elementarnym wielomianem stopnia nieparzystego−
| | −a | |
ma dokładnie jedno miejsce zerowe xo ( pierwiastek stopnia 2015 z liczby |
| ) |
| | 2016 | |
dodatkowo: f'(x)<0 dla x∊(−
∞,x
o)
f'(x)>0 dla x∊(x
o,
∞)
stąd
funkcja f jest malejąca w przedziale (−
∞,x
o>
funkcja f jest rosnąca w przedziale <x
o,
∞)
więc osiąga minimum w x
o.
7 mar 19:55
pigor: ..., funkcja pochodna f, to funkcja typu y= x
n+v − potęgowa stopnia
nieparzystego (zobacz jak wygląda np. wykres funkcji y=x
3±2) itp. ,. ...
7 mar 19:59