krótkie zadanko z prawdopodobieństwa
maturzysta: Klasę liczącą 24 uczniów podzielono w sposób losowy na osiem grup trzyosobowych. Oblicz
prawdopodobieństwo że dwie koleżanki z tej klasy znajdą się w jednej grupie
1 maj 23:27
maturzysta: ktoś coś ?
2 maj 00:39
PW: A jak widzisz model matematyczny tego podziału − co uznasz za zdarzenie elementarne i w związku
z tym jaka jest liczność zbioru zdarzeń elementarnych Ω?
2 maj 11:26
maaa: Ω=24 nad 3 ( wybierasz jedną grupę trzyosobową)
A obie są w jednej grupie −−−−
są one i dodatkowo jedna osoba z pozostałych 22 więc takich możliwości jest 22. Ale jeszcze
musisz uwzględnić że mogą trafić do każdej z 8 grup więc A=22*8
Myślę że tak będzie
2 maj 11:36
PW: Lipa. Jak możesz liczyć nie uświadomiwszy sobie dokładnie co liczysz? A może pomnożyć, a może
dodać, a może jeszcze jakieś działanie da się zastosować? Tak dzieci próbują rozwiązywać
zadania.
2 maj 11:48
2 maj 13:59
Jacek: Jedno co mnie martwi
PW to to, że wynik wychodzi także prawidłowy, jak policzymy z
| | | |
założeniem, że |Ω|= | , cokolwiek by się pod tym kryło, zaś |A|=22*8. |
| | |
2 maj 14:11