1 maj 23:12
Braun:
Zauważyłem, że 2+2=4
1 maj 23:21
Tup: 2 + 2 = 4
2 *2 = 4
1 maj 23:25
Kejt: Co więcej!
2 + 2 może się też równać 0, zależy od przyjętego ciała liczbowego

dla Z
4 = {0, 1, 2, 3}
jeśli dobrze pamiętam
1 maj 23:27
aaaaaaa: @Kejt Przestań filozofować.
1 maj 23:55
PW: Oczywiście że zauważyłbym. Można rozłożyć liczbę 3969 na czynniki pierwsze − i widać. Można też
pomyśleć inteligentnie:
602 = 3600 (za mało)
33 = 9 oraz 72 = 49, tylko te dwie "końcówki" po podniesieniu do kwadratu dają ostatnią cyfrę
9, a więc sprawdzę liczbę 632 (67 na pewno będzie za duża). Kalkulator albo "pod kreskę".
2 maj 11:00
PW: Sam kiedyś tego uczyłem dzieci, a więc przypomnę najlepszy chyba sposób:
(60+3)2 = 603 + 2·60·3 + 32 = 3600 + 360 + 9 = 3969.
Dzieci z radością stosowały takie sztuczki, kiedy przekonały się, że szybciej policzą w pamięci
nim kolega wyciągnie kalkulator i wstuka. Potem wiedziały, że wzory skróconego mnożenia nie
służą dręczeniu dziatwy.
2 maj 11:06
Marek216: Tylko sytuacja jest odwrotna lepiej wyciągnąć ten kalkulator niż zamieniać 3969 na liczbę do
kwadratu
2 maj 11:08
vaultboy: 3969 jest podzielne przez 9, bo suma cyfr tej liczby jest podzielna przez 9
3969:9=441
441 analogicznie jest podzielne przez 9
441:9=49
49=72
czyli 3969=72*9*9=(7*9)2=632
2 maj 11:46
Mariusz:
Nie lepiej w ten sposób
39690.5=63
36
369|123*3
369
0
Korzystając ze wzorów skróconego mnożenia tak jak to zrobił PW zakładasz
prawdziwość tego co masz wykazać
Oczywiście skorzystanie ze wzorów skróconego mnożenia to dobry pomysł
jednak lepiej to zrobić w sposób który ja pokazałem
Pomysł użytkownika vaultboy nie działa we wszystkich przypadkach
Co gdyby był to kwadrat liczby pierwszej ?
Marek
Zawsze dobrze jest samemu policzyć co jeśli bateria się wyczerpie albo odetną prąd
21 maj 07:27
vaultboy: Zgadzam się z tobą Mariusz, dla kwadratów liczb pierwszych ta metoda to kompletne dno, ale
pytanie brzmiało czy zauważyłbym to w liczbie 3969 i odpowiedź brzmi tak, bo w tej liczbie
występują tylko cyfry podzielne przez 3, a to już daje co najmniej 3 w rozkładzie na czynniki
pierwsze
21 maj 07:45
Mariusz: Dla kwadratów liczb złożonych metoda którą zaprezentowałeś jest ok
Zwłaszcza gdy mamy do dyspozycji także cechy podzielności
vaultboy pamiętasz to równanie rekurencyjne które mi rozwiązywałeś
https://matematykaszkolna.pl/forum/293574.html
Próbowałem liczyć tą sumę przez części ale mi nie wychodzi
Gdybyś zajrzał do tego tematu ...
21 maj 21:14