Równanie rekurencyjne
Mariusz: Rozwiąż równanie rekurencyjne
Tn=1 n=1
n−1
Tn=∑ Tk + n2 n>1
k=1
Próbowałem rozwiązywać funkcjami tworzącymi ale dostałem podwójną sumę
i nie jestem pewny jak zamienić tę podwójną sumę na iloczyn funkcji tworzących
19 maj 18:41
vaultboy: Rozumiem, że T1=1, bo trochę to dziwnie zapisałeś
Tn=(T1+T2+T3+...+Tn−1) + n2
Przyjmijmy T1+T2+T3+...+Tn−1=Sn−1
Wtedy Sn−Sn−1=Tn //chyba jasne
Podstawiając do równania dostaję
Sn−Sn−1=Sn−1+n2 czyli Sn−2Sn−1=n2
S1=T1=1
Znajdźmy wzór na Sn, wtedy dostaniemy wzór na Tn
Sn−2Sn−1=n2
Sn−1−2Sn−2=(n−1)2 | *2
Sn−2−2Sn−3=(n−2)2 | *22
Sn−3−2Sn−4=(n−3)2 | *23
...
S2−2S1=22 | *2n−2
Po wykonaniu wszystkich tych operacji Sumujemy te równania
Tam się wszystko skróci, bo mamy sumę teleskopowaną
Sn−2nS1=n2+2(n−1)2+22(n−2)2+...2n−222
stąd Sn=n2+2(n−1)2+22(n−2)2+...2n−222 + 2n
Trzeba by to jeszcze sprowadzić do czegoś normalnego
Sn wynosi
n−2
∑ 2i(n−i)2 + 2n
i=0
Dalej myślę, że dasz rade
19 maj 19:40
19 maj 22:04
Mariusz: 1. Chyba zrobiłeś literówkę Sn=∑2i(n−1)2+2n−1 a ty masz Sn=∑2i(n−1)2+2n
2. Tę sumę trzeba jakoś policzyć
3. Co z metodą funkcji tworzących ? Chodzi mi głównie o
zamianę podwójnej sumy na iloczyn funkcji tworzących
20 maj 05:47
vaultboy: racja powinno być Sn=∑2i(n−i)2+2n−1
zauważ, że ∑2i(n−i)2=∑2in2−∑2i(2ni)+∑2ii2=n2∑2i−2n∑2ii+∑2ii2
22 maj 02:15
Mariusz: To n można było wyciągnąć przed sumę
Teraz można łatwo sumując przez części to policzyć
22 maj 08:39
Mariusz: Po takim rozpisaniu trzeba trzech sumowań przez części
a można tak zapisać tę sumę aby wystarczyły dwa sumowania przez części
22 maj 09:45