.
Kasia: zadanie maturalne BŁAGAM MĘCZE SIĘ Z TYM OD GODZINY
Dany jest trójkąt ABC. Punkty D,E leżą odpowiednio na bokach AB i AC tak, że AD

B=1:2 i
AE:EC=2:1. Punkt F jest punktem przecięcia prostych CD i EB. Wyznacz jaką część pola ABC
stanowi czworokąt ADFE.
1 maj 21:30
1 maj 21:54
Mila:

P− pole ΔABC
===============================⇔3v+w=v+s⇔
2v+w=s
2v+v+2v+w+w+2w=P⇔5v+4w=P
| 1 | | 1 | | 3 | | 4 | |
v= |
| P i w= |
| P− |
| P= |
| P |
| 21 | | 3 | | 21 | | 21 | |
===============
Posprawdzaj rachunki
1 maj 22:17
YushokU:

I jeszcze metoda ode mnie
P
ABC=P
Jest tak dlatego, że trójkąty ADC i DBC mają wspólną wysokość, tak samo jak trójkąty BCE i ABE
Następnie.
Z tw. Cevy:
Potem:
Z tw. van Aubel'a
ΔAFC iΔFBC mają wspólną wysokość.
| 6P | | 2P | |
PADFE=PADC−PECF= |
| = |
| |
| 21 | | 7 | |
1 maj 22:25
Bogdan:

Kiedyś pokazałem na forum takie rozwiązanie tego zadania:
P
1, P
2, P
3 − pola trójkątów.
2*P
ADC = P
DBC ⇒ 2(P
1 + 2P
1 + P
2) = 2P
2 + P
3 ⇒ P
3 = 6P
1
2*P
EBC = P
ABE} ⇒ 2(P
1 + P
3) = 2P
1 + P
2 + 2P
2
2(P
1 + 6P
1) = 2P
1 + 3P
2 ⇒ P
2 = 4P
1
Pole trójkąta ABC: P = P
1 + 2P
1 + P
2 + 2P
2 + P
3 = 21P
1
Pole czworokąta ADFE: 2P
1 + P
2 = 6P
1
PABC | | 6P1 | | 2 | |
| = |
| = |
| |
PADFE | | 21P1 | | 7 | |
1 maj 22:54
YushokU: @Bogdan
Ładniejszego już chyba być nie może
1 maj 23:09