Dowód
Przemysław: Udowodnij, że dla każdej nieujemnej liczby całkowitej
n, liczbę (3+ 2√2)
n można przedstawić w postaci
a
n +b
n√2, gdzie liczby a
n i b
n są całkowite i dodatnie.
Wywnioskuj stąd, że (3−2√2)
n = a
n −b
n√2 dla każdej
nieujemnej liczby całkowitej n.
Rozpisywać jakoś z wzoru dwumianowego Newtona?
Proszę o pomoc z tym zadankiem
1 maj 19:27
Vax: Tak, wynika to bezpośrednio z dwumianu Newtona.
1 maj 20:29
Przemysław: | | | | | | | | | |
(3+2√2)n= | 3n+ | 3n−1(2√2)+...+ | 3n1(2√2)n−1+ | (2√2)n |
| | | | | |
Wszystkie symbole te Newtona są dodatnie i całkowite, tam, gdzie 2
√2 jest do potęgi parzystej
jest ono całkowite i dodatnie, w innych wypadkach nie jest całkowite, więc można to zapisać w
zadanej postaci.
Ten minus niewiele zmieni, bo wtedy mamy (3+(−2
√2))
n i wszędzie, gdzie były nieparzyste
potęgi tego 2
√2 wyskoczy minus, a poza tym nic się nie zmieni.
Jakoś tak?
1 maj 20:39
Vax: Jakoś tak
1 maj 20:45
Przemysław: 
Dzięki
1 maj 20:46
Przemysław: A jakoś ładniej można? Bez tego wzoru?
1 maj 20:47
Vax: Można indukcyjnie.
1 maj 20:56
Przemysław: n=1
(3+2√2)2=3+2√2
a1=3, b1=2
Z:
(3+2√2)n=an+bn√2
T:
(3+2√2)n+1=(3+2√2)*(3+2√2)n=(3+2√2)*(an+bn√2)=
=3an+an2√2+3*bn√2+2√2*bn√2=
=3an+an2√2+3*bn√2+4bn=
=3an+4bn+(2an+3bn)√2
an+1=3an+4bn∊C
bn+1=2an+3bn∊C
Coś takiego?
1 maj 21:07
1 maj 21:08
Przemysław: Jeszcze jeden sposób − w oparciu o źródło tego zadania,
gdzie użyto tego sposobu w podobnym przypadku.
xn:=(3+2√2)n
x1=3+2√2
x2=17+12√2
x3=99+70√2
x2=18+12√2−1=6(3+2√2)−1=6x1−1/*xn
(3+2√2)n*(3+2√2)2=6*(3+2√2)n*(3+2√2)1−(3+2√2)1
(3+2√2)n+2=6*(3+2√2)n+1−(3+2√2)n
xn+2=6xn+1−xn
I teraz nie umiem tego ładnie zakończyć, ale x2 i x1 jest postulowanej postaci więc x3 też
takie będzie. I teraz trzeba by jakoś zrobić z tego indukcyjny dowód dla xn.
1 maj 22:13