Wzor wielomianowy
5-latek: Otoz
Twierdzenie : Wielomian x
1+x
2+x
3+...+x
m podniesiony do potęgi n (n−liczba naturalna wyraz
się tzw wzorem wielomianowym Newtona
| | x1p1*x2p2*x3p3*xmpm | |
(x1+x2+x3+...+xm)n=n!∑ |
| |
| | p1!p2!p3!... pm! | |
gdzie suma rozciąga się na wszystkie mozlie wartości całkowite nieujemne p
1 p
2 p
3 ...p
m
dające w sumie n
Mamy przykład
| | x3 | | y3 | | z3 | | x2y | | x2z | |
(x+y+z)3=3!( |
| + |
| + |
| + |
| + |
| +U{y2x |
| | 3! | | 3! | | 3! | | 2! | | 2! | |
| | y2z | | z2x | | z2y | | xyz | |
}{2!}+ |
| + |
| + |
| + |
| ) |
| | 2! | | 2! | | 2! | | 1! | |
Nawias wiem jak uproscic ale może mi ktoś wytlumaczyc dlaczego tak wlasnie jest w tym nawiasie
(prosto
1 maj 19:53
5-latek: Te pierwsze trzy wyrazy rozumiem ale potem już nie bardzo
1 maj 19:58
5-latek: Nie chodzi mi o ten przykład (x+y+z)2 bo to sobie wymnoze i wynik zapiszse
1 maj 20:18
5-latek: A jak by to było np. (x+y+z)4 to
=4!(x4/4!+y4/4!+z4/4!+ no wlasnie co bo na pewno będzie 3!
+x2yz/3!+)nie wiem
1 maj 20:29
5-latek: czyli mamy
| | x4 | | y4 | | z4 | | x3y | |
(x+y+z)4= 4!( |
| + |
| + |
| + |
| +x3z}{3!}+ |
| | 4! | | 4! | | 4! | | 3! | |
| | y3x | | y3z | | z3x | | z3y | | x2y2 | |
+ |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| | 3! | | 3! | | 3! | | 3! | | 2! | |
| | x2z2 | | y2z2 | | x2yz | | y2xz | | z2xy | |
+ |
| + |
| + |
| + |
| + |
| ) |
| | 2! | | 2! | | 1! | | 1! | | 1! | |
tylko terazjak opuscic te silnie w niawisie
tzn tam gdzie do potęgi 4 to będzie x
4+y
4+z
4 ale teraz gdzie mamy np. x
3y i x
2y
2
i x
2yz (jakie tam będą wspolczynniki ?
1 maj 22:55
Mila:
Coś tam mi się nie zgadza − 3 ostatnie− (ta 1!)
Zrób tak:
| | 4! | | 4! | |
Wymnożyć przez 4! ( |
| =4 , |
| =12) |
| | 3! | | 2! | |
x
4+y
4+z
4+4x
3y+4y
3x.... itd
1 maj 23:29
5-latek: Mie moglem dojść do tego gdyż jak wpisałem to do wolframa (x+y+x)4 to przy np. x3y pokazalo
4x3y i to by się zgadzalo , natomiast np. dla x2y2 pokazalo 6x2y2 i dla np. x2yz
pokazalo 12x2yz (wiec dlatego poprosiłem Cie o pomoc
1 maj 23:39
5-latek: Ale może faktycznie ja zle rozpisałem to
1 maj 23:39
Mila:
Dobranoc
2 maj 00:02
5-latek: Dobranoc
Milu 
Slodkich snow
2 maj 00:06
Qulka: w ostatnich trzech masz w mianowniku 2! bo w liczniku masz jeden czynnik do 2
2 maj 09:52
5-latek: Dobrze Aniu zaraz poprawie to
tylko ze nadal nie będzie się zgadzać z wolframem .
bo tam gdzie mam np. x2y2 będzie przed tym wspolczynnik 12 i w ostatmim tez będzie
wspolczynnik 12 .
ja to chyba wieczorem przemnożę recznie
2 maj 10:01
Qulka: a w przedostatnich trzech masz w mianowniku 2!2! bo oba w liczniku są do 2
2 maj 10:01
5-latek: Teraz to jesteśmy w domu

Zebym to dobrze zrozumial bo to ważne
Jeśli mam np. w liczniku x
3*y
3*z
3 to w mianowniku będzie 3!*3!*3!
Jeśli mam np. w liczniku x
3*x
3*x
2 to w mianowniku będę miał 3!*3!
jeśli mam w liczniku x
3*x
3*x
4 to w mianowniku będę miał 4! (czy dobrze ?
Poza tym szkoda ze nie mogę się jakos skontaktować z Newtonem
2 maj 10:11
5-latek: Może masz komorke do niego
2 maj 10:18
Qulka: nie tak
Jeśli masz np. w liczniku x3*y3*z3 to w mianowniku będzie 3!*3!*3!
Jeśli masz np. w liczniku x3*x3*x2 to w mianowniku będzie 3!*3!2!
jeśli masz w liczniku x3*x2*x4 to w mianowniku będzie 3!2!4! (tak dobrze)
2 maj 10:22
Qulka: tak ładnie rozpisał że nie trzeba mu zawracać glowy telefonami
2 maj 10:26
5-latek: Dziekuje CI bardzo

Teraz już rozumiem . bo np. jak mam y
3x to powinno być zapisane w mianowniku 3!*1! ale ze
1!=1 to zapisali tylko 3! .
Było tylko to twierdzenie w książce i rozwiązany jeden przykład z ta potega stopnia trzeciego
wiec na tym się wzorowałem i dlatego mi nie wychodzilo .
Jeszcze raz dziekuje
2 maj 10:29
Qulka:
2 maj 10:31
5-latek: dzień dobry
Mliu 
Mialas racje z tym z eCI się nie podabal ten zapis .
Już mam wyjaśnione .
2 maj 16:40
Mila:

Właśnie widziałam
Qulkę w akcji.
2 maj 16:42
Mila:
Słabo pracują maturzyści. Prawda?
2 maj 16:43
5-latek: Milu slabo
Nie było ich na forum tylu co w tamtym roku
Jest kilku co rozwiazauja zadania i się dopytują , reszta piszse dziekuje ,nawet nie rozumiejąc
Ale może mamy w tym roku tak zdolnych maturzystów ze nie potrzebują az tak dużej pomocy z
naszsej strony
2 maj 16:50