matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
przekształcenie
Kukumorek:
Udowodnij: tg
2
(
α
2
)=
1+cosα
1−cosα
1 maj 18:50
Vuks:
Ze strony
3670
:
α
1 − cosα = 2 sin
2
2
α
1 + cosα = 2 cos
2
2
α
2 sin
2
2
α
= tg
2
, co należało dowieść.
α
2 cos
2
2
2
Nie mam pewności jednak, czy powyższe wzorki będą na karcie wzorów na maturze.
1 maj 18:55
Vuks:
E chwiiila, przepraszam, ale zamieniłem miejscami sinus z cosinusem. Chociaż wtedy wychodzi cotangens...
1 maj 18:57
Kacper:
Raczej nie, ale jest wzór cos2x=cos
2
x−sin
2
x
α
α
α
cosα=cos
2
−sin
2
=1−2sin
2
2
2
2
α
Zatem 1−cosα=2sin
2
2
1 maj 19:01
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick