równania
magda: Mam pytanie.
czy w takim równaniu
3x−x2≥0
x(3−x)≥0
x=0 −x+3≥0
−x≥0−3
−x≥−3//;−1 nie powinnam zmienić znaku na przeciwny ?
x≥3
1 maj 18:24
Ja: Musisz


!11
1 maj 18:25
Metis: x(3−x)≥0
Rysujesz oś parabolę i odczytujesz...
A jeśli chodzi Ci o twoje pytanie − tak powinnaś zmienić znak.
1 maj 18:25
1 maj 18:26
Ja: lub , mnożąc przez (−1) masz x(x−3)≤0
1 maj 18:27
Metis: Poza tym to nierówność a nie równanie. Źle rozwiązujesz.
1 maj 18:27
Metis: W filmie wyznacza miejsca zerowe ! A nie rozwiązuje nierówność!
x=0 v −x+3=0
1 maj 18:28
5-latek: Mysl sama . czasami takie filmiki daja dużo zlego niż dobrego .
Nie ogladalem go
1 maj 18:28
Bogdan:

W takich sytuacja proponuję wyłączać także przed nawias liczbę będącą współczynnikiem przy
najwyższej potędze.
W tym przypadku: −x(x − 3) ≥ 0
1 maj 18:29
1 maj 18:30
Bogdan:
Zgadzam się z opinią 5−latka w sprawie filmików
1 maj 18:32
magda: metis dlaczego wyznacza miejsce zerowe skoro pisze że ma rozwiązać nierówność?
1 maj 18:33
1 maj 18:34
Metis: No i są skutki oglądania filmów ...
1 maj 18:35
1 maj 18:37
1 maj 18:38
1 maj 18:38