Trapez
Nata:

Przekątna trapezu prostokątnego ABCD przecinają się w punkcie O. (rysunek obok) Mają one dane
IABI=8, IBCI=6, ICD=6. Oblicz obwód trójkąta ABO oraz pole trójkąta DAO.
1 maj 16:54
Mila:
| 8 | | 4 | |
ΔABO∼ΔDCO (cecha kkk) w skali k= |
| = |
| |
| 6 | | 3 | |
|AC|
2=8
2+6
2
|AC|=10
|DB|=6
√2
|AO|=4x
|OC|=3x gdzie x− wspólna miara
3x+4x=10
|OB|=4y
|OD|=3y, y−wspólna miara
7y=6
√2
| 24√2 | | 40 | | 96+24√2 | |
ObwódΔABO=8+ |
| + |
| = |
| |
| 7 | | 7 | | 7 | |
Spróbuj pole sama obliczyć:
i skorzystaj z tej zależności.
1 maj 23:10
Nata: Dziękuję bardzo!
7 maj 12:29
Mila:
7 maj 17:15
wirus: Wychodzi mi błędny wynik:
| 4 | | 240 √2 | | 180 √2 | |
|
| = |
| : |
| |
| 3 | | 7 | | 7 | |
720 = 720
Co robię nie tak?
26 mar 21:19
Mila:
To, że te Δ nie są prostokątne.
PΔDCA=18
PΔDCA=PΔAOD+PΔDOC
26 mar 21:30
wirus: Dzięki Mila!

Czyli będzie:
| 18 | | 1 | |
18 = 6 * |
| * |
| + PΔDOC |
| 7 | | 2 | |
Tak?
26 mar 21:47
wirus: Tylko nie wiem do końca czemu wysokość jest dzielona jak przekątne czyli 3/7 i 4/7
26 mar 21:48
wirus: A no tak ze skali podobieństwa
26 mar 22:04
Eta:
| k*P | |
P(trapezu)=(k+1)2*P2 i P3=k*P2 , P(AOD)= |
| |
| (k+1)2 | |
| 4 | | 72 | |
dla P=42 i k= |
| ⇒ P(AOD)= |
| |
| 3 | | 7 | |
26 mar 23:09
26 mar 23:13