1
Ja: zadanie
Wyznacz wszystkie wartosci m, dla ktorych funkcja kwadratowa f(x)=−x2+2x−m2 przyjmuje
wartosci ujemne dla kazdej liczby x∊R
Jak to zrobic?
1 maj 10:50
1 maj 10:59
5-latek: Zauwaz ze masz a<0
1 maj 11:00
Ja: Δ<0 bo przyjmuje t y l k o wartosci ujemne dla kazdej liczby reczywistej x
m<1
tylko w odp. mam sume przedzialow (−∞;1)∪(1:+∞)
1 maj 11:09
Ja: (−∞;−1)∪(1;+∞) − tam nie bylo minusa
Δ<0 takze dla funkcji ktora przyjmuje tylko wartosci dodatnie dla kazdej x∊R?
1 maj 11:11
5-latek:

Powiem Ci ze podane przez Ciebie rozwiązanie jest dobre
bo wezmy np. m=1,5
to wtedy funkcja ma postac y=−x
2+2x−2,25(zrobiłem wykres
A jak policzymy delte z funcji wyjsciwej to mamy Δ= 4−m
2
a 4−m
2<0 to m∊(−
∞.−2)U(2,
∞)
Może jednak ktoś się wypowie w tej kwesti
1 maj 11:30
Ja: Dobra juz chyba wiem. W obliczeniach zapomnialem dac potege 2 do m
więc:
4−4m2<0
m2>1
m>1 lub m<−1
czy dobze?
1 maj 11:31