Matura
goofie:
1)Liczby α i β są pierwiastkami równania 5x
2 − 3x − 7 = 0 . Wykaż, że pierwiastkami
| | 1 | | 1 | |
równania 343x2 + 342x − 125 = 0 są liczby |
| i |
| . |
| | α3 | | β3 | |
Można to zrobić mądrzej niż liczyć to na piechotę?
2)Rozwiąż równanie cos3x = 1+ sin3x
1 maj 00:00
5-latek: na piechotę to jest mordega
Kiedys to pokazywal ICSP nie pamiętam już .
może jego zapytaj jak jest na forum
1 maj 00:03
ICSP: 1) Można
| | π | |
2) Zauważ, że cos3x − sin3x = −√2sin(3x − |
| ) |
| | 4 | |
1 maj 00:05
1 maj 00:07
goofie: 2) A moglbys mi powiedzieć, w jaki sposób ja mam to zauważyc? o.O
Widzę że jest jakis wzor redukcyjny na pewno, ale nie mam pojecia jak do tego dojsc...
1 maj 00:12
Mila:
1) Wzory Viete'a i wzory skróconego mnożenia.
1 maj 00:12
ICSP: | | π | |
Wystarczy zapamiętać : sinx ± cosx = √2sin(x ± |
| ) |
| | 4 | |
1 maj 00:18