Proszę o pomoc w zadaniu . Pierwiastki
Viper: Liczby a i b są pierwiastkami równania 5x2−3x−7=0. Wykaż , że pierwiastkami równania
343x2+342x−125=0 są liczby 1/a3 i 1/b3.
15 mar 16:11
15 mar 16:13
Viper: Potrafię. Tylko jak poźniej udowodnić to : 1/a3 i b/3 ?
15 mar 16:16
5-latek: No to najpieerw rozwiaz to 1 rownanie kwadratowe
15 mar 16:25
5-latek: I napisz jakie wyszly CI pierwiastki tego rownania
15 mar 16:26
Janek191:
| | 3 − √149 | | 3 + √149 | |
a = |
| b = |
| |
| | 10 | | 10 | |
więc
a
3 = ....
b
3 = ....
itd.
15 mar 16:29
5-latek: O ja ciez ..... (bardzo ladne a co nie moga ?
15 mar 16:33
Janek191:
@
5 − latku
Napisz do mnie na
feliks55@vp.pl
Mam pytanie do Ciebie
15 mar 16:36
5-latek: Poszla wiadomosc
15 mar 16:44
ICSP: Wystarczy pokazać taką implikacje :
⇒
Gdzie dwa pierwsze równania i dwa drugie równania powinny być zawarte w klamrze
15 mar 16:51
5-latek: Witaj

Juz leci do folderu z problemami
15 mar 16:55
ICSP: Witam, Czym jest "
Folder z problemami"?
15 mar 16:56
5-latek: A mam taki swoj gdzie wlasnie takie ciekawe rzeczy np jak ta wrzucam
15 mar 16:57
ICSP: Tylko tutaj nie ma nic ciekawego
15 mar 17:00
5-latek: Tutaj sa same cielawe rzeczy
15 mar 17:13