MATURA
kyrtap: MATURA ARKUSZ 1
| | π | |
1. W ciągu arytmetycznym (an) trzeci wyraz jest równy |
| , a szósty wyraz tego ciągu jest |
| | 2 | |
równy π. Oblicz wartość wyrażenia cosa
5 − sina
7.(5 pkt)
2. Przekształcenie płaszczyzny, które punktowi A o współrzędnych (3,−3) przyporządkowuje punkt
| | ⎧ | x' = 2x + 2 | |
| A' taki, że A' = (x',y'), gdzie | ⎨ | | , jest jednokładnością o środku w
|
| | ⎩ | y' =2y+1 | |
punkcie P = (−2,−1). Wyznacz współrzędne A' oraz skalę tej jednokładności. Napisz równanie
obrazu okręgu x
2+y
2−6x = 0 w tej jednokładności. (7 pkt)
3. Wykres funkcji f(x) = 2
x przekształcono i otrzymano wykres funkcji g takiej że
g(x) = −f(x−2)+2.
a)Narysuj wykres tej funkcji f i wykres funkcji g.
b) Podaj liczbę rozwiązań równania |g(x)| = m w zależności od parametru m. (6 pkt)
4. Czworościan foremny o krawędzi a przecięto płaszczyzną wyznaczoną przez krawędź boczną i
wysokość czworościanu. Wyznacz pole tego przekroju.
5. W pudełku jest n żetonów o wartości 1 zł, n+2 żetonów o wartości 2 zł oraz 2n żetonów o
wartości 3 zł. Prawdopodobieństwo zdarzenia A wylosowania z pudełka dwóch żetonów o łącznej
| | 1 | |
wartości 4 zł jest równe |
| . Oblicz, ile żetonów każdego rodzaju jest w pudełku.(7 pkt) |
| | 3 | |
| | sinα | |
6. Dla kątów α, β, γ trójkąta ABC zachodzi związek |
| = 2cosγ. Uzasadnij, że trójkąt |
| | sinβ | |
ABC jest równoramienny. (5 pkt)
7. Oblicz, dla jakich wartości parametru m różnica pierwiastków równania
(m−2)x
2 − (m−4)x − 2 =0 jest równa 3. (6 pkt)
8. Wykaż, że jeśli równanie postaci x
3 + ax + b = 0 ma pierwiastek podwójny,
to 4a
3 + 27b
2 = 0. (6 pkt)
| | cosx | |
9. Rozwiąż równanie 2sin2x + |
| = 4cosx, jeśli x∊<0,2π>. Ze zbioru rozwiązań tego |
| | sinx | |
równania losujemy bez zwracania dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że co
| | π | |
najmniej jedno z wylosowanych rozwiązań jest wielokrotnością liczby |
| . |
| | 2 | |
30 kwi 23:12
Braun:
Można robić tak ?
30 kwi 23:15
kyrtap: TYLKO MATURZYŚCI
30 kwi 23:15
Braun:
A skąd wiesz, że nim nie jestem ! Albo może poprawiam ?
Dyskryminacja...
30 kwi 23:16
kyrtap: odpowiedzi jutro z rańca (czytaj 12)
30 kwi 23:25
Wazyl: 8
Np tak:
x1+2x2=0 ⇒x1=−2x2
x22+2x1x2=a ⇒ −3x22=a ⇒ −27x26=a3 ⇒ −4*27x26=4a3
x1x22=−b ⇒ 2x23=b ⇒ 4x26=b2 ⇒ 4*27x26=27b2
Dodając równania stronami otrzymujemy: 4a3+27b2=0 cnw.
7
Zał:
m≠2
Δ>0
x1*x2=...
x1+x2=...
x1−x2=3
9
cos przed nawias.
6
sin(π−(β+γ))=sin(β+γ)=sinβcosγ+sinγcosβ
sinβcosγ+sinγcosβ=2sinβcosγ ⇒ sinγcosβ−sinβcosγ=0 ...
1 maj 02:58
Benny: To pierwsze 5 pkt? To albo ja coś źle zrobiłem albo nie jest trudne.
a
6=π
| | 5π | | 7π | | π | | π | | 1−√3 | |
cos |
| −sin |
| =−cos |
| +sin |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 2 | |
1 maj 11:29
Benny: 2.
A'(8;−5)
k=2
O': (x−8)2+(y−1)2=36
1 maj 12:35
Benny:

3.
Czerwona − f(x)
Niebieska i ta część zielonej co leci w lewo : g(x)
zielona : |g(x)|
Liczba rozwiązań:
m∊(2;+
∞) ∪ {1} − jedno rozwiązanie
m∊(0;2) − dwa rozwiązania
m∊(−
∞;0) − brak rozwiązań
1 maj 12:42
Benny:

Przekrój ΔADC
Podstawa przekroju jest wysokość podstawy.
1 maj 12:50
kyrtap: | | 1−√3 | |
1. |
| (czyli ok  ) |
| | 2 | |
2. ładnie
3.
brak rozwiązań gdy m∊ (−
∞,0)
1 rozwiązanie gdy m = 0 lub m∊<2,
∞)
2 rozwiązania gdy m∊(0,2)
5. czekam
7.czekam na wyznaczenie parametru m
8 ładnie
1 maj 13:14
1 maj 13:50
kyrtap: ja sam zaraz przeliczę bo w tych odpowiedziach mogą być błędy
1 maj 13:53
Benny: 7.
Wyszło mi m=3 lub m=6
1 maj 13:57
Adam: Co to za matura? Skąd to?
1 maj 14:00
Kacper:
Benny w tym roku matura?
1 maj 14:03
Benny: Tak, kurde coś mi to m=6 nie pasuje jak wstawiam do równania.
1 maj 14:04
kyrtap: z CKE
1 maj 14:41
Kacper:
Bo m=6, to błędna wartość
1 maj 14:46
kyrtap: jak dzisiaj nie rozwiążecie jej całej jutro nie wstawię kolejnego arkusza

a mam ich 6
1 maj 14:51
Kacper:
Kyrtap napisz do mnie na gadu
1 maj 14:52
1 maj 14:54
Benny: 5.
1zl − 1 moneta
2zl − 3 monety
3zl − 2 monety
1 maj 15:04
Aerodynamiczny: 9.x∊{π6;π2;5π6;3π2} i prawdopodobieństwo zdarzenia, że co najmniej jedno z
wylosowanych rozwiązań jest wielokrotnością liczby jest równe 23
1 maj 15:09
Aerodynamiczny: jest wielokrotnością liczby π2*, zjadło mi π2
1 maj 15:11
YushokU:
2.A'(8,−5)
Jednokładność o skali k=2
Równanie okręgu to: (x−6)
2+y
2=36
3.g(x)=−2
x−2+2
0 rozwiązań − m∊(−
∞;0)
1 rozwiązanie − m∊{0}U<2;+
∞)
2 rozwiązania − m∊(0,2)
5.żetony 1złotowe−1
żetony 2złotowe−3
żetony 3złotowe−2
6.Rysuję trójkąt dowolny o wierzchołkach ABC i oznaczam go standardowo:
na przeciwko A−a
na przeciwko B−b
na przeciwko C−c
| a | | b | | a | | sinα | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| sinα | | sinβ | | b | | sinβ | |
Z twierdzenia cosinusów.
c
2=b
2
c=b
Ramiona przyległe do kąta α są równe, więc trójkąt jest równoramienny.
| | π | | π | | 5π | | 3π | |
8.Rozwiązania to: |
| , |
| , |
| , |
| |
| | 6 | | 2 | | 6 | | 2 | |
| | 5 | |
Prawdopodobieństwo wynosi: |
| |
| | 6 | |
Tak mi to powychodziło. Maturka moim zdaniem niezbyt trudna i nie pod 2015
1 maj 16:13
Kacper:
Co znaczy nie pod 2015?
1 maj 16:15
YushokU:

Łoj, zgubiłem zadanie, będę pisał na bieżąco.
8. Nie chce mi się tego rozpisywać, ale skoro jest podwójny to ta funkcja tak jakby odbija.
Czyli oznacza to, że jeśli ma w tym punkcie pierwiastek, to ma też w tym miejscu ekstremum.
Liczę pochodną.
f'(x)=3x
2+a
f'(x)=0
f(x)=0
| | −a | |
3x2+a=0⇒x2= |
| − podstawiam do drugiego równania |
| | 3 | |
x
3+ax+b=0
−ax+3ax+3b=0
2ax+3b=0
| | −3b | |
x= |
| − już widać, że powinno wyjść, podstawiam do równania z pochodnej |
| | 2a | |
| | 9b2 | |
3( |
| +a=0 − mnożę przez 4a2 |
| | 4a2 | |
27b
2+4a
3=0 − co należało wykazać
1 maj 16:27
YushokU: @Kacper
Wiem, że matematyka to matematyka, ale po zrobieniu x arkuszy 2015 to widzę, że tak jakby jest
zwracana na co innego uwaga niż rok,dwa czy trzy temu. To takie moje odczucie, bo jak robiłem
jakieś arkusze 2014,2013 to właśnie miałem wrażenie że są inne i ten jest do nich podobny.
1 maj 16:29