s
poho: Ile jest liczb naturalnych mniejszych od 10000, których suma cyfr jest równa 30.
z cyfrą 9: (9,9,9,3) (9,9,8,4) (9,9,7,5) (9,9,6,6) (9,9,5,7)
z cyfrą 8 bez 9: (8,8,8,6) (8,8,7,7)
Jeśli są dwie cyfry takie same to są 6 kombinacje zapisu, jeśli są trzy cyfry takie same to
mamy 4 możliwości kombinacji, dlatego:
2 * 4 + 5 * 6 = 38
Dobrze ?
30 kwi 19:18
Jacek: Szczerze to nic nie zrozumiałem z Twojego rozwiązania.
"Kombinacje zapisu"
"możliwości kombinacji"
Co masz na myśli zapisując (9,9,9,3). Bo tak jak to jest zapisane to to jest wariacja (ciąg),
równoważna liczbie 9993
30 kwi 19:27
poho: 9,9,9,3 równoważne:
9993
9939
9399
3999
i to są 4 kombinacje
30 kwi 19:37
30 kwi 19:39
PW: @poho, najwyraźniej uczysz się matematyki dyskretnej. To jest trudniejsza wersja problemu
291952, którego jeszcze nie rozumiesz. Trudniejsza, bo tu składniki mogą być zerami.
30 kwi 19:45
PW: A właściwie nie mogą, bo suma czterech składników ma być równa 30, czyli najmniejsza liczba
jest inna niż zero.
30 kwi 19:49
Jacek: Jakie kombinacje czterech cyfr dają w sumie 30 ( nie ma takiej dla trzech cyfr)?
Tymi kombinacjami są:
{9,9,9,3},{9,9,8,4},{9,9,7,5},{9,9,6,6},{9,8,8,5},{9,8,7,6},{9,7,7,7},{8,8,8,6},{8,8,7,7}
Więcej nie widzę.
Aby policzyć ile jest liczb, musimy policzyć ile jest wariacji (ciągów) powstałych z takich
kombinacji.
Ile jest takich ciągów możemy policzyć np. ze wzoru na ilość permutacji z powtórzeniami:
dla kombinacji {9,9,9,3} takich ciągów = liczb jest:
dla kombinacji {9,9,8,4} takich ciągów = liczb jest:
dla kombinacji {9,9,7,5} takich ciągów = liczb jest:
dla kombinacji {9,9,6,6} takich ciągów = liczb jest:
dla kombinacji {9,8,8,5} takich ciągów = liczb jest:
dla kombinacji {9,8,7,6} takich ciągów = liczb jest:
dla kombinacji {9,7,7,7} takich ciągów = liczb jest:
dla kombinacji {8,8,8,6} takich ciągów = liczb jest:
dla kombinacji {8,8,7,7} takich ciągów = liczb jest:
lub
np.
dla {8,8,7,7}
dla {8,8,8,6}
dla {9,8,7,6}
dla {9,9,7,5}
30 kwi 19:51
Jacek: Korekta do rozwiązania permutacjami z powtórzeniami:
Powinno być:
"dla kombinacji {9,8,7,6} takich ciągów = liczb jest:
4!"
30 kwi 19:54
PW: Janku, szkoda czasu. Jeden prosty wzór liczący liczbę rozwiązań równania.
30 kwi 19:57
poho: to za mało troche cyfr wypisałem, ale z tymi kombinacjami dobrze pisałem.
30 kwi 20:01
Jacek: No nie wiem czy taki prosty, może i tak, ale ja jeszcze nie wiem jak zadawać warunki
ograniczające z góry zbiór wartości rozwiązań. Tak by:
x1+x2+x3+x4=30
, ale z warunkiem xi∊<0,1,2,3,....,8,9>
30 kwi 20:02
Jacek: poho nie rozróżniasz poprawnie kombinacji od wariacji.
Zapis który jest przypisany dla wariacji nazywałeś kombinacjami.
Wypisałeś 4 wariacje możliwe do utworzenia ze zbioru {9,9,9,3} i nazwałeś to 4 kombinacjami.
Poza tym mi wyszło 84 wariacje.
30 kwi 20:08
poho: możesz zapisać obliczenia w których wyszło 84 ? Jaka jest różnica między kombinacjami a
wariacjami oprócz zapisu ? Bo nigdy tego nie mogłem zrozumieć.
30 kwi 20:10
Jacek: prosisz bym jeszcze raz przepisywał to co napisałem w 19:51 z korektą 19:54...wziąłem
kalkulator odpaliłem i zsumowałem liczbę tych wariacji...wyszło 84
30 kwi 20:15
poho: (9,9,9,3) − 6
(9,9,8,4) − 6
(9,9,7,5) − 6
(9,9,6,6) − 6
(9,9,5,7) − 6
(9,8,8,5) − 6
(9,8,7,6) − 24
(9,7,7,7) − 4
(8,8,8,6) − 4
(8,8,7,7) − 4
6*6 + 24 + 3 * 4 = 36 + 24 + 12 = 72
30 kwi 20:19
poho: bez (9,9,5,7)czyli 66
30 kwi 20:20
poho: dobra mój błąd źle ciągle liczę te wariację
30 kwi 20:21
Jacek:
Jak liczyć liczbę kombinacji, to kolejność elementów w tych podzbiorach nie ma znaczenia.
Np. Ile jest kombinacji 3−elementowych ze zbioru {1,2,3,4}:
będą to:
{1,2,3},{1,2,4},{2,3,4},{1,3,4}
W wariacjach liczy się kolejność.
Ile jest 3−wyrazowych wariacji bez powtórzeń ze ze zbioru {1,2,3,4}:
będą m.in.:
(1,2,3)
(1,3,2)
(2,1,3)
(2,3,1)
(3,1,2)
(3,2,1)
(1,2,4)
itd. aż będzie ich 24
30 kwi 20:28
Jacek:
Tak jak już napisałem:
dla kombinacji {9,9,9,3} takich ciągów = liczb jest:
30 kwi 20:30
Jacek: dla kombinacji {9,9,8,4} takich ciągów = liczb jest:
30 kwi 20:35
Jacek: dla kombinacji {8,8,7,7} takich ciągów = liczb jest:
30 kwi 20:36
poho: dla (9,8,7,6) dlaczego nie jest 4! ?
30 kwi 20:36
Jacek: ...dałem wpis 19:54, żegnam, znudziło mi się
30 kwi 20:38
poho: nie wiem jak Ci wyszło 84, jak zsumowałem te Twoje wyniki to wychodzi sporo mniej
30 kwi 20:41
Jacek: ostatni mój wpis w tym wątku,
w kolejności w jakiej rozpisałem:
4+12+12+6+12+24+4+4+6=84
30 kwi 20:47
poho: | | 4! | |
bo w poście 19:51 czemu dla (9,8,7,6) zapisałeś |
| a nie 4! ? Tam chyba jest błąd |
| | 3! | |
30 kwi 20:56
Jacek: Naćpany jesteś? A co napisałem 19:54 oraz 20:38.
30 kwi 20:59
poho: chyba ty
30 kwi 21:06
Jacek: Chciałem Ci pomóc, ale Ty sobie jaja tymi wpisami ze mnie robisz...powodzenia...
30 kwi 21:07
Jacek: a i jeszcze dałem wpis 20:15, gdzie wspomniałem o korekcie z 19:54...czyli olałeś 3 moje wpisy
odnośnie tego 4! ...rób tak dalej, a wszyscy z chęcią będą Ci na forum pomagać...
30 kwi 21:16
poho: nie spoglądałem na nie bo liczyłem z postu wcześniejszego ciągle
30 kwi 21:17