z
poho: Niech n i k będą ustalonymi liczbami naturalnymi n≥1. Ile jest różnych sposobów przedstawienia
liczby n w postaci k sumy składników większych lub równych 1, jeżeli rozkłady różniące się
kolejnością składników traktujemy jako różne. Dla przykładu rozwiąż przypadek dla n = 25 i k =
4
tj. x1 + x2 + x3 + x4 = 25, x1 ≥ 1
Ma ktoś jakiś pomysł ? Nie mam pojęcia co tutaj trzeba zrobić a tym bardziej jak. Dzięki.
30 kwi 13:57
30 kwi 14:06
poho: co trzeba zrobić w tym zadaniu ?
30 kwi 18:02
PW: Zastosować znany wzór. Widać autor zadania zakłada, że nie znasz tego wzoru i ufa, że go
wymyślisz. Nie jest to takie trudne:
(1+1+1+....+1) = 25.
Chcąc pokazać tę sumę jako sumę czterech składników trzeba w trzech miejscach zamiast "+"
wstawić
")+(",
np.
(1+1+1+1)+(1+1+1+1+1+1+1)+(1+1+1+1+1+1+1+1+1)+(1+1+1+1+1) = 25
pokazuje rozwiązanie
4 + 7 + 9 + 5 = 25.
Na ile sposobów można dokonać takiej zamiany w trzech miejscach?
30 kwi 18:25
poho: to pod x1,x2,.... podstawia się 1 ?
30 kwi 18:42
poho: dlaczego w pierwszym nawiasie są 4 jedynki, potem 7,9 i 5 ?
30 kwi 18:43
PW: Nie rozumiesz treści zadania, czy przykładu (sposobu myślenia)?
30 kwi 18:45
poho: treści zadania i tym samym nie za bardzo wiem co jest liczone
30 kwi 18:49
poho: pomożesz?
30 kwi 19:05
PW: Leży sobie pod ścianą sali gimnastycznej ułożonych po kolei 25 jednakowych piłek. Masz je
włożyć do czterech worków − w ten sposób, żeby w każdym worku była co najmniej jedna piłka.
Rozwiązanie takiego problemu jest rozwiązaniem równania
x1 + x2 + x3 + x4 = 25,
w którym składniki są liczbami naturalnymi, xi ≥ 1. (Podałeś x1 ≥ 1, a powinno być xi ≥ 1, i
= 1, 2, 3, 4, czyli mówiąc po ludzku − każdy składnik jest co najmniej równy 1).
Jest oczywiste, że napełniając worki podejmujemy trzy decyzje − ile piłek do pierwszego worka,
ile z pozostałych do drugiego, ile do trzeciego. Czwarty worek automatycznie musi być
napełniony piłkami, które nie znalazły się w pierwszych trzech workach. Taka decyzja polega na
wskazaniu, gdzie kończą się piłki przeznaczone do worków nr 1, nr 2 i nr 3. To "gdzie" oznacza
wybór trzech miejsc spośród 24. Miejsca w opowieści bez piłek oznaczyłem czerwonymi plusami.
Na ile różnych sposobów można wskazać 3 miejsca spośród 24?
30 kwi 19:33
poho: już czytam
30 kwi 19:59
poho: to losowo umieszczałeś "ilość piłek" w każdym z worków oprócz czwartego ?
30 kwi 20:08
poho: i trzeba zgadywać na ile sposobów można te piłki umieścić do trzech pierwszych worków?
30 kwi 20:09
PW: Własnego syna w tym momencie waliłem po głowie.
30 kwi 20:50
Jacek: Takich zadań na maturze chyba nie będzie, może się mylę...jak będziesz chciał poho na
spokojnie zrozumieć, to wróć sobie w wolnej chwili do tego...
30 kwi 20:54
poho: z mojego powodu waliłeś ?
30 kwi 20:57
poho: ?
30 kwi 21:13
poho: trzeba zgadywać na ile sposobów można te piłki umieścić do trzech pierwszych worków?
1 maj 09:33
PW: poho, albo
− jesteś odporny na wszelkie argumenty i kręcisz się wokół własnych myśli nie słuchając, co do
Ciebie mówią z boku,
albo
− kpisz sobie z ludzi, którzy chcą Ci pomóc i wystawiasz ich cierpliwość na próbę.
To właśnie miałem na myśli pisząc "własnego syna w tym momencie waliłem po głowie", ale jak
widać nie zrozumiałeś.
Skończ tę głupią zabawę, bo skomentują że za daleko zaszedłeś i nie powinieneś być studentem.
1 maj 10:08
poho: na prawdę nadal nie rozumiem tego zadania.
1 maj 17:57
Mila:
25 jednakowych piłeczek ( do tenisa)
◯◯◯◯| ◯◯◯◯◯◯◯◯|◯◯◯◯◯◯◯◯◯◯|◯◯◯
Dzielimy na 4 zbiory, ustawiając 3 przegrody.
Na wstawienie 3 przegród masz 24 miejsca
liczba możliwych wyborów:
To jest liczba rozwiązań równania:
x
1 + x
2 + x
3 + x
4 = 25, w zbiorze N
+
===================================
W przykładzie masz rozwiązanie:
(4,8,10,3)
1 maj 21:01
poho: To wynikeim jest liczba 4*23 *22 ?
4 maj 20:07
poho: To wynikeim jest liczba 4*23 *22 ?
4 maj 20:07
poho: co oznacza 1/6 ?
4 maj 22:00
PW:
| | | | 24! | | 1 | | 1 | |
| = |
| , ta |
| to |
| |
| | | 3!21! | | 6 | | 3! | |
Ty jesteś jak ten mały Jasio, co doprowadza nauczycielkę do płaczu swoją dociekliwością (znasz
takie opowiadanie?)
4 maj 22:38
poho: to krótkie te rozwiązanie, dzięki.
4 maj 23:01