Delta delty z parametrem - o czym informuje.
Najmniej Rozgarnięty: Znalazłem na forum takie zadanie:
https://matematykaszkolna.pl/forum/259432.html
i nie rozumiem samej końcowej konkluzji użytkownika "PW", a bardzo chciałbym zrozumieć,dodam że
jako tako delte z delty liczyłem z parametrem i nie mialem nigdy problemu w zadaniach, jak na
poczatku pisalem zalozenia jaka delka musi byc w stosunku do zera. mam problem z
interpretowaniem tego − (Tutaj dokladnie przytocze omawiane rozwiązanie zadania) :
"Dla y = 0 lub x = 0 nierówność
(1) 9x4 + y4 +6 ≥ 12xy
jest prawdziwa, załóżmy więc że x i y nie są zerami. wówczas y = kx, gdzie k jest pewną liczbą
rzeczywistą różną od zera. Nierówność (1) przy takim oznaczeniu przyjmie postać
(2) 9x4 + k4x4 + 6 ≥ 12kx2,
czyli stanie się zwykłą nierównością "dwukwadratową":
(3) (9+k4)x4 − 12kx2 + 6 ≥ 0.
Wyróżnik Δ zależy od parametru k:
(4) Δ = 144k2 − 4(9+k4)·6 = − 24k4 + 144k − 216.
Funkcja "dwukwadratowa" zmiennej k
(5) Δ(k) = − 24k4 + 144k − 216
ma wyróżnik Δk równy zeru:
Δk = 1442 − 4(−24)(−216) = 20736 − 20736 = 0.
Równość ta oznacza, że funkcja (5) przyjmuje tylko wartości niedodatnie, czyli wyróżnik dla
funkcji po lewej stronie (3) jest niedodatni, a więc nierówność (3) jest prawdziwa dla
wszystkich x i wszystkich k, co kończy dowód nierówności (1)."
30 kwi 17:57
PW: Nie ma potrzeby "przytaczać", skoro podałeś link. A jeśli już, to trzeba było uwzględnić
poprawkę w (4) i (5).
30 kwi 19:11
Najmniej Rozgarnięty: Przepraszam, ale tu chodzi o sam ostatni akapit tak naprawdę, więc te poprawki nie mają
wiekszego znaczenia. Chodzi o samą konkluzję.
30 kwi 21:05