zadania maturalne
Blue: Mam trzy zadania, z którymi mam problem:
zad.1 Uzasadnij, że dla dowolnych liczb a i b prawdziwa jest nierówność:
a
2 +b
2+16≥ ab+4a+4b
zad.2 Uzasadnij, że dla dowolnych liczb x i y prawdziwa jest nierówność
9x
4+y
4+6≥12xy
zad.3 Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n>2 liczba
n
4+n
2+1
jest liczbą złożoną.
(Błagam, tylko nie zarzucajcie mi, że nie znam wzorów skróconego mnożenia... po prostu nie
wiem, jak to przekształcić...)
2 paź 17:33
Mila:
1 i 2 było, szukaj.
3)
(n4+1)+n2= (n2+1)2−2n2+n2=(n2+1)2−n2=(n2+1−n)*(n2+1+n)∊N dla n>2 i n∊N i
n2−n+1>1 i n2+n+1>2
Liczba n4+n2 jest iloczynem dwóch różnych liczb naturalnych wiekszych od 1, zatem jest
liczbą złożoną.
2 paź 19:01
Kacper:
pierwsze
a2+b2+16≥ab+4a+4b |*2
2a2+2b2+32−2ab−8a−8b≥0
(a−b)2+(a−4)2+(b−4)2≥0
c.n.u
2 paź 19:06
Kacper:
Blue masz rozwiązanie 2?
Bo ja jakiegoś prostego pomysłu na nie nie mam
2 paź 19:19
Blue: Mila i Kacper − dzięki za rozwiązanie zad.1 i 3

Kacper− no właśnie nie mam, gdybym miała, to bym tutaj go nie wrzucała
2 paź 20:09
Blue: Nie mogę nigdzie na forum znaleźć tego 2

Może ktoś pokusiłby się jednak o rozwiązanie?
2 paź 20:12
Piotr 10: Ja spróbuję
2 paź 20:15
Blue: Mila a czy to n
2−n+1 nie jest większe nawet od 3
2 paź 20:19
Blue: Piotr czekam z niecierpliwością ^^
2 paź 20:20
raz dwa trzy56:
2 paź 20:20
raz dwa trzy56: prawdziwa nierownosc to jest to co napisales
2 paź 20:21
Mila:
Jest.
Wystarczy jednak, że jest to iloczyn liczb naturalnych większych od 1.
2 paź 20:24
Mila:
Na drugie też mam skomplikowany sposób− funkcja dwóch zmiennych.
Cierpliwości , coś się wymyśli.
2 paź 20:42
Blue: ok, będę czekać, mam nadzieję, że o mnie nie zapomnicie
2 paź 20:43
Kacper: Mila czyli taki sposób jak i ja
2 paź 20:45
PW: 6 = 3 + 3 i zastosować nierówność między średnimi dla 4 składników?
2 paź 21:06
Mila:
Ładny sposób
PW.
2 paź 21:15
Mila:
Blue, skorzystałaś z podpowiedzi PW?
2 paź 21:28
Blue: nierówność między średnimi dla 4 składników − co masz na myśli?
3 paź 17:36
PW: Jak zwykle.
3 paź 17:49
Blue: Co jak zwykle...?
3 paź 17:50
Mila:
a, b− nieujemne, to
| 9x4+y4+3+3 | |
| ≥4√9*x4*y4*3*3 |
| 4 | |
| 9x4+y4+3+3 | |
| ≥3|x|*|y| /*4 |
| 4 | |
9x
4+y
4+6≥12|x|*|y|≥12x*y⇔
9x
4+y
4+6≥12xy
3 paź 17:58
Blue: O kurcze, pierwszy raz coś takiego widzę, z czego wynika ta nierówność?
3 paź 18:03
PW: Na pytanie "Co jak zwykle?" nie odpowiem. Powinnaś się domyślić.
3 paź 18:10
pigor: ..., Uzasadnij, że dla dowolnych liczb x i y prawdziwa jest
nierówność 9x
4+y
4+6 ≥12xy.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., np. tak :
9x4+y4+6 ≥12xy ⇔ (3x
2)
2−2*3x
2y
2+y
4+ 6x
2y
2−12xy.+6 ≥0 ⇔
⇔ (3x
2−y
2)
2+ 6(x
2y
2−2xy.+1) ≥0 ⇔
(3x2−y2)2+ 6(xy−1)2 ≥0 c.n.w.
3 paź 18:12
PW: pigor, majstersztyk.
3 paź 18:17
pigor: ... , kurde, a to tylko dlatego, że wyszedłem
z założenia, że na pewno.nie może być trudne
3 paź 18:32
PW: Nie jest trudne, gdy widzi się wynik. Ale pokaż mi ucznia, który to wymyśli. Wiem, że tacy są,
ja spotkałem ... jednego.
Na pewno nie jest to zadanie na maturę, byłaby totalna klęska.
3 paź 18:36
Mila:
Ze średnią wielu naszych byłych maturzystów forumowych zrobiłoby, no myślę, że te zadania takie
dają, aby trochę maturzyści pomęczyli się, to więcej zapamiętają.
3 paź 18:42
Blue: Pigor −jesteś genialny ^^
3 paź 18:53
pigor: ..., oj

daleko mi do tego i ... dobrze jest mi z tym
3 paź 19:12
PW: Dla rozrywki podam jeszcze jeden możliwy (i chyba najłatwiejszy) sposób rozwiązania.
Dla y = 0 lub x = 0 nierówność
(1) 9x
4 + y
4 +6 ≥ 12xy
jest prawdziwa, załóżmy więc że x i y nie są zerami. wówczas y = kx, gdzie k jest pewną liczbą
rzeczywistą różną od zera. Nierówność (1) przy takim oznaczeniu przyjmie postać
(2) 9x
4 + k
4x
4 + 6 ≥ 12kx
2,
czyli stanie się zwykłą nierównością "dwukwadratową":
(3) (9+k
4)x
4 − 12kx
2 + 6 ≥ 0.
Wyróżnik Δ zależy od parametru k:
(4) Δ = 144k
2 − 4(9+k
4)·6 = − 24k
4 + 144k − 216.
Funkcja "dwukwadratowa" zmiennej k
(5) Δ(k) = − 24k
4 + 144k − 216
ma wyróżnik Δ
k równy zeru:
Δ
k = 144
2 − 4(−24)(−216) = 20736 − 20736 = 0.
Równość ta oznacza, że funkcja (5) przyjmuje tylko wartości niedodatnie, czyli wyróżnik dla
funkcji po lewej stronie (3) jest niedodatni, a więc nierówność (3) jest prawdziwa dla
wszystkich x i wszystkich k, co kończy dowód nierówności (1).
Z całą świadomością mówię, że jest to najłatwiejszy z dowodów − przecież wszystko załatwia
ukochana delta
3 paź 19:52
PW: Poprawka: w (4) i (5) zżarło mi potęgę: powinno być 144k2 (funkcja "dwukwadratowa").
3 paź 20:31