Objętość ostrosłupa
Paweł:

Cześć, mam pytanie do tego zadania
https://matematykaszkolna.pl/strona/4049.html . Miałem pomysł żeby te zadanie zrobić w taki sposób
aby policzyć wysokość ściany bocznej i wysokość podstawy i zrobić układ równań z H i z x ale
wynik jest zły. Czy gdzieś robie błąd w obliczeniach, czy kompletnie mam zły pomysł na to
zadanie? Prosiłbym o komentarz. Dzięki
30 kwi 17:02
prosta:
nie podałeś swoich obliczeń
30 kwi 17:09
prosta:
powinno wyjść twoim sposobem

o ile spodek wysokości ostrosłupa nie leży poza podstawą
(podstawa u ciebie jest trójkątem ostrokątnym...należałoby to sprawdzić)
w tym rozwiązaniu z linka nie ma to znaczenia
30 kwi 17:13
prosta:
w komentarzach do tego rozwiązania jest twój sposób
30 kwi 17:16
Paweł: Chodziło mi o treść zadania dlatego podałem link

. mój układ równań to:
H
2 + x
2 = 15
√17
H
2 + (32−x)
2 = 65
2
30 kwi 17:18
Paweł: mógłby ktoś to przeliczyć czy ten układ jest dobry ?
30 kwi 17:41
prosta:
a przejrzałeś komentarze pod rozwiązaniem zadania?
30 kwi 17:42
Paweł: Ale ten chłopak napisał że mu coś wynik zły wyszedł.
30 kwi 17:47
prosta: obliczył H=60, na maturze coś pomylił
30 kwi 17:55
prosta: inna jest wysokość ściany bocznej, :hs2=652−242
30 kwi 17:58
prosta: hs2=3649
30 kwi 18:00
prosta: ..u ciebie: 3825
30 kwi 18:00
prosta:
H2+x2=652−242
H2+(32−x)2=652
30 kwi 18:03
Paweł: Okej, dzięki za pomoc !
30 kwi 18:43