3 Zadania geometria/prawdopodobienstwo
Artix1500: Mam problem z tymi zadaniami

1)
Rzucamy pięć razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia p
polegającego na tym, że iloczyn liczb oczek otrzymanych we wszystkich pięciu rzutach będzie
równy 16
2)
Prosta o równaniu 4x−3y−11=0 przecina w punktach C i D okrąg o środku S(2;4) . Długość odcinka
CD jest równa 8 . Wyznacz równanie tego okręgu.
3)
Trapez równoramienny ABCD o podstawach AB i CD i obwodzie równym L jest opisany na okręgu.
Oblicz pole trapezu wiedząc, że przekątna trapezu jest dwa razy dłuższa od ramienia.
29 kwi 20:29
Artix1500: Pomocy ?
29 kwi 20:55
PW: Wskazówka
16 = 24, wypaść więc muszą
− cztery dwójki i jedynka
− dwie dwójki, czwórka i dwie jedynki,
− dwie czwórki i trzy jedynki
ale tu już kolejność jest ważna, bo zdarzeniami elementarnymi są 5−elementowe ciągi o
wartościach w zbiorze {1, 2, 3, 4, 5, 6}.
29 kwi 20:59
J:

2) oblicz odległość S od prostej (d)
r
2 = d
2 + 4
2 → oblicz: r
29 kwi 20:59
J:
1)
IΩI = 6
5
A = (11224) , (22221) , (44111)
| 5! | | 5! | | 5! | |
IAI = |
| + |
| + |
| |
| 2!*2! | | 4!*1! | | 2!*3! | |
29 kwi 21:02
===:
Prosta prostopadła do niej i przechodząca przez środek okręgu S=(2,4)
| 3 | | 3 | |
y−4=− |
| (x−2) ⇒ y=− |
| x+5,5 |
| 4 | | 4 | |
Dalej wyznaczysz punkt przecięcia B
Potem na prostej odłożysz od B odcinki o długości 4 wyznaczając C i D
Masz promień ... masz równanie okręgu
29 kwi 21:17
J:
nie za skomplikowane to rozwiazanie zadania 2 ? po co nam współrzędne B i C ?
29 kwi 21:21
Artix1500: Sposób J jest prosty i zrozumiały dziekuje

Jednak dalej mam problem z 1 i 3 bo w 1 złe wyniki wychodzą przynajmniej mi
29 kwi 21:24
Artix1500: w pierwszym odpowiedz to 5/864
29 kwi 21:27
J:
| 5 | |
źle liczysz ... bo z mojego równania wychodzi: |
| |
| 864 | |
IAI = 45
| 45 | |
IΩI = 7776 |
| = U{5}864} |
| 7776 | |
29 kwi 21:35
J:
5! | | 3!*4*5 | |
| = |
| = 10 |
2!*3! | | 3!*2 | |
29 kwi 21:38
J:
5! | | 3!*4*5 | |
| = |
| = 10 |
2!*3! | | 3!*2 | |
29 kwi 21:38
Artix1500:
Tego nie ogarniam
29 kwi 21:54
Artix1500: Pomoże ktoś z zadaniem nr 3 ?
30 kwi 00:05
30 kwi 10:01
J:
| 5! | | 2*3*4*5 | |
źle napisałem: |
| = |
| = 30 |
| 2!*2! | | 2*2 | |
30 kwi 11:56