www
dywan: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x) = sin2x + cos2x w przedziale
nie chodzi o samo zrobienie zadania,ale jakieś wytłumaczenie.Mam problemy z równankami
trygonometrycznymi.
29 kwi 19:20
Exi: Jeśli można prosić to również chciałbym żeby ktoś wytłumaczył, matura blisko, a ja
pozapominałem takich rzeczy
29 kwi 19:51
29 kwi 20:05
PW: Różnie można, na przykład zauważyć że największa wartość będzie dla takich x, dla których obie
| | π | |
funkcje przyjmują wartości dodatnie, to znaczy dla x∊(0, |
| ). |
| | 4 | |
Można zastosować nierówność między średnią arytmetyczną a geometryczną:
sin2x + cos2x ≥ 2
√sin2xcos2x
sin2x + cos2x ≥ 2
√(1/2)2sin2xcos2c
sin2x + cos2x ≥
√2√sin4x.
| | π | | π | |
Największą wartość osiąga prawa strona dla 4x = |
| , czyli dla x = |
| i wartość ta |
| | 2 | | 8 | |
jest równa 1. Mamy więc
sin2x + cos2x ≥
√2·1,
| | π | |
przy czym równość ma miejsce dla x = |
| . |
| | 8 | |
O wartości minimalnej dla funkcji f pomyśl sam.
29 kwi 20:20
PW: Dobrze że przywołałeś tamto rozwiązanie, bo dzisiejsze mniej mi się podoba (źle jest
wytłumaczone, dlaczego jest to maksimum).
29 kwi 20:28
dywan: cóż,ja próbowałem ze wzorów na sin2α i cos2α żeby coś wyłączyć,porównać do zera i z wykresu
danej funkcji odczytać,ale nie wyszło.
patrząc z internetu na różne przykłady próbuję przełożyć to na moje zadania,raz wyjdzie,wiem
co mam zrobić,a czasami nie wiem jak zacząć dane zadanko : >
29 kwi 20:33
PW: Nie ma recepty uniwersalnej, raz masz lepszy pomysł, raz gorszy − masz najlepszy przykład na
tym zadaniu. Pamiętałem, że już to rozwiązałem, i pamiętałem jak, ale chciałem wymyślić inny
sposób i okazał się mniej udany ...
29 kwi 20:42