matematykaszkolna.pl
www dywan: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x) = sin2x + cos2x w przedziale
  π  
<0,

>
  2  
nie chodzi o samo zrobienie zadania,ale jakieś wytłumaczenie.Mam problemy z równankami trygonometrycznymi.
29 kwi 19:20
Exi: Jeśli można prosić to również chciałbym żeby ktoś wytłumaczył, matura blisko, a ja pozapominałem takich rzeczy
29 kwi 19:51
Exi: Znalazłem rozwiązanie, jakby ktoś potrzebował https://matematykaszkolna.pl/forum/277486.html
29 kwi 20:05
PW: Różnie można, na przykład zauważyć że największa wartość będzie dla takich x, dla których obie
 π 
funkcje przyjmują wartości dodatnie, to znaczy dla x∊(0,

).
 4 
Można zastosować nierówność między średnią arytmetyczną a geometryczną: sin2x + cos2x ≥ 2sin2xcos2x sin2x + cos2x ≥ 2(1/2)2sin2xcos2c sin2x + cos2x ≥ 2sin4x.
 π π 
Największą wartość osiąga prawa strona dla 4x =

, czyli dla x =

i wartość ta
 2 8 
jest równa 1. Mamy więc sin2x + cos2x ≥ 2·1,
 π 
przy czym równość ma miejsce dla x =

.
 8 
O wartości minimalnej dla funkcji f pomyśl sam.
29 kwi 20:20
PW: Dobrze że przywołałeś tamto rozwiązanie, bo dzisiejsze mniej mi się podoba (źle jest wytłumaczone, dlaczego jest to maksimum).
29 kwi 20:28
dywan: cóż,ja próbowałem ze wzorów na sin2α i cos2α żeby coś wyłączyć,porównać do zera i z wykresu danej funkcji odczytać,ale nie wyszło. patrząc z internetu na różne przykłady próbuję przełożyć to na moje zadania,raz wyjdzie,wiem co mam zrobić,a czasami nie wiem jak zacząć dane zadanko : >
29 kwi 20:33
PW: Nie ma recepty uniwersalnej, raz masz lepszy pomysł, raz gorszy − masz najlepszy przykład na tym zadaniu. Pamiętałem, że już to rozwiązałem, i pamiętałem jak, ale chciałem wymyślić inny sposób i okazał się mniej udany ...
29 kwi 20:42