1
Ja: zadanie
Suma dziesiecu kolejnych poczatkowych wyrazow nieskonczonego ciagu geometrycznego o pierwszym
wyrazie 2/3 i ilorazie 1/2 jest rowna:
A.1/3(1−1/210)
B.4/3*1/210
C.4/3(210−1)
D.1/3(4−1/28)
?
29 kwi 18:28
29 kwi 18:46
Ja: znam wzory
2/3*(1−1/2
10)/(1−1/2)
2/3*(1−2
−10)/(1−2
−1)=(2−2
−8)/(3−6
−1)
tylko nie wiem jak to rozpisac
Oraz jeszcze jeden problem z 2 zadania:
Nieskonczony ciag (an) jest ciagiem kolejnych liczb naturalnych, ktore przy dzieweleniu przez 4
daja reszte 3. Wskaz zdanie falszywe:
Tym zdaniem jest: Suma a1+a2 jest podzielna przez 3
jak to skoro a1=7, a2=11 ⇒ 4+11=18=3*6

?
29 kwi 18:57
Kejt:
| 2 | | | | 1 | | 2 − 2−9 | | 4−2−8 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| 3 | | | | 3 | | | | 3 | |
zadanie dla Ciebie, doprowadzić to do postaci którejś z odpowiedzi.
29 kwi 19:00
Kejt: Jak zrobisz pierwsze, to pomogę z drugim.
29 kwi 19:02
Ja: | 4−2−8 | |
| =1/3*(4−2−8)=1/3(4−1/28) |
| 3 | |
29 kwi 19:08
Kejt: 
Źle podstawiłeś.
a
1 = 3
3 / 4 = 0 r. 3
a
2 = 7
7 / 4 = 1 r. 3
3 + 7 = 10
10/3 = 3 r. 1
29 kwi 19:21
Ja: Dzieki
29 kwi 19:30