Boże dopomóż, bo nie zdam :(
mikejjla: Mógłby ktoś pomóc z prawdopodobieństwem? Prooszę

Niech n będzie liczbą naturalna większą od
1. Ze zbioru liczb {1,2,3,...,2n+1} losujemy dwie
liczby. oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a)iloczyn wylosowanych liczb będzie liczbą parzystą;
b)suma wylosowanych liczb będzie większa od 2n+1
Tak, tak, było już, ale ja nadal nie rozumiem
https://matematykaszkolna.pl/forum/141638.html
Mila zamieściła takie rozwiazanie(do ppkt. b):
Ω=(2n+1)*2n dwuelementowe wariacje bez powtórzeń.
B−suma wylosowanych liczb będzie większa od 2n+1
|B|= (n+1)*(2n+1)−(n+1)=
=(n+1)*[2n+1−1]=2n*(n+1)
odejmujemy (n+1) par :{(n+1,n+1),(n+2,n+2),....... (2n+1,2n+1)}
| | 2n*(n+1) | | n+1 | |
P(B)= |
| = |
| |
| | (2n+1)*2n | | 2n+1 | |
I jeżeli chodzi o |B| to rozumiem nawet dlaczego odejmujemy (n+1) i
"Jeżeli wylosujesz najpierw 1 to później musisz wylosować 2n + 1 , następna możliwość to
wylosowanie 2 i później musimy wylosować 2n + 1 lub 2n itd"
też rozumiem , ale nie wiem jak dojść do tego, że te liczby tworzą ciąg:
"1 + 2 + ... + 2n + 2n + 1 (jest to suma ciągu arytmetycznego)."
Czy ja mogę sobie policzyć |B| jako już gotowe sumy? Przecież (1, 2n+1), (2,2n), (2, 2n+1) to
kolejne osobne zdarzenia, więc czy mogę dodać do siebie ich sumy? Wytłumaczcie mi to, bo mam
słabą wyobraźnię
28 kwi 16:48
Mila:
Teraz nie będę miała czasu, wieczorem znowu przeanalizuję i wytłumaczę, gdy nikt wcześniej nie
pomoże.
Zdaje się , że zrobiłam częściową tabelkę i wyciagałam wnioski.
28 kwi 16:53
mikejjla: okej, byłabym wdzięczna, właśnie przeczytałam o tej tabele, nawet sama coś próbowałam
narysować, ale niebardzo umiałam
28 kwi 17:00
Jacek:
Dla wylosowanej najpierw "1" mamy 1 możliwość = "2n + 1", i tworzymy jeden ciąg (wariację) =
(1,2n + 1)
Dla wylosowanej najpierw "2" mamy 2 możliwości = "2n" lub "2n + 1", i tworzymy dwa ciągi
(wariacje) = (1,2n + 1) , (1,2n)
Dla "3" 3 wariacje mogą zostać utworzone
Dla "4" 4 wariacje mogą zostać utworzone
....
Dla "2n" 2n wariacji
Dla "2n+1" 2n+1 wariacji
, stąd jak zsumujemy liczbę wszystkich wariacji możliwych do utworzenia i spełniających warunek
a) otrzymamy:
1+2+3+4+...+2n+(2n+1)
, no i zauważamy, że możemy taki zapis przekształcić na wzór na sumę ciągu arytmetycznego.
Oczywiście w powyższym pominęliśmy warunek zadania, że wyrazy w tych wariacjach nie mogą się
powtarzać (choć tak literalnie tego wg mnie nie zapisano). Odjąć musimy powstałe wariacje z
powtarzającymi się wyrazami, które uwzględnialiśmy do tej pory.
Owo powtarzanie wyrazów rozpoczyna się w momencie gdy określamy liczbę wariacji dla wyrazu n+1,
gdzie otrzymamy wskutek naszego zapisu wariację (n+1,n+1)... i tak jest aż do 2n+1, stąd
odejmujemy od sumy n+1 wariacji.
28 kwi 17:53
28 kwi 18:54
Mila:
28 kwi 19:06