prawdopodobieństwo
Pepsi2092: Niech n będzie liczbą naturalna większą od 1. Ze zbioru liczb {1,2,3,...,2n+1} losujemy dwie
liczby. oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a)iloczyn wylosowanych liczb będzie liczbą parzystą;
b)suma wylosowanych liczb będzie większa od 2n+1
jeśli ktoś może zrobić ppkt b byłbym wdzięczny, ppkt a nie potrzeba bo już zrobione
18 kwi 21:49
ZKS:
Jeżeli wylosujesz najpierw 1 to później musisz wylosować 2n + 1 , następna możliwość to
wylosowanie 2 i później musimy wylosować 2n + 1 lub 2n itd. Z tego otrzymasz ciąg liczb
1 + 2 + ... + 2n + 2n + 1 (jest to suma ciągu arytmetycznego).
18 kwi 23:03
Pepsi2092: Ok, wielkie dzieki
18 kwi 23:06
ZKS:
Proszę.
18 kwi 23:12
Pepsi2092: Ale ten ciąg bedzie miał n wyrazów czy 2n+1 ?
| | 1+2n+1 | |
bo nie wiem czy ma być tak: Sn= |
| *n
|
| | 2 | |
18 kwi 23:23
ZKS:
Druga opcja.
18 kwi 23:24
Mila: ZKS jakie losowanie zakładasz? (Ω)
18 kwi 23:24
ZKS:
| | | |
Ω = | ale głowy nie dam uciąć bo to nie jest mój ulubiony dział.  |
| | |
18 kwi 23:27
Pepsi2092: Kurde, bo własnie zrobiłem z drugą i mi nie wychodzi tak jak w odp
| | | |
ja wziąłem, że |Ω|= | =2n 2+n  |
| | |
18 kwi 23:27
Pepsi2092: Raczej moc omega jest dobrze bo jak liczyłem ppkt a to mi wszystko ładnie wyszło
18 kwi 23:27
ZKS:
| | | |
Ale tutaj jednak chyba nie będzie | tylko (2n + 1) 2 (ale też pewności nie mam).  |
| | |
18 kwi 23:30
ZKS:
A w poleceniu jest ze zwracaniem?
18 kwi 23:31
Pepsi2092: Losujemy dwie liczby, wiec kolejnosć chyba nie ma znaczenia, czyli raczej kombinacje ale
prawdopodobieństwo to nie jest mój konik
18 kwi 23:31
ZKS:
| | | |
Jeżeli zwracamy to (2n + 1)2 jeżeli bez zwracania to | . |
| | |
18 kwi 23:32
Pepsi2092: Własnie nic nie pisze

Polecenie jest takie jakie na górze napisałem, to treść całego zadania
18 kwi 23:32
ZKS:
A masz odpowiedź?
18 kwi 23:35
Pepsi2092: | | n+1 | |
mam  P(B)= |
| , czyli jakby |Ω|=(2n+1)2 to by się zgadzało, ale zrobie jeszcze |
| | 2n+1 | |
ppkt a i zobaczymy czy też się zgadza
18 kwi 23:38
Mila: Ciąg ma 2n+1 wyrazów.
Co jest w odpowiedzi?
18 kwi 23:39
Mila: Ω jest dobrze, par będzie mniej.
Wyszło mi jak w odpowiedzi, tylko nie wiem jak Ci to wytłumaczyć. Chwilka.
|B|=
Zaraz napiszę , mam bałagan na kartce.
18 kwi 23:42
ZKS:
Czyli ze zwracaniem więc brali pod uwagę że można wylosować dwie takie same liczby.
18 kwi 23:42
Pepsi2092: Odp
18 kwi 23:42
Pepsi2092: Bo w ppkt a jak wezmę |Ω|=(2n+1)
2 to się nie zgadza z odp

a zbiór zdarzeń sprzyjających mam tak :
| | | |
|A|= | +n(n+1) i już mi głowę zryło troche  |
| | |
18 kwi 23:45
ZKS:
Za chwilę Ci
Mila wszystko pięknie wyjaśni.
18 kwi 23:46
Pepsi2092: Oky czekam cierpliwie
18 kwi 23:46
Mila: Ma być bez powtórzeń.
|B|=(n+1)(2n+1)−(n+1) zrobiłam częściową tabelkę i uogólniłam, odpadają z tego co policzyłes
(Sn) pary np. (n+1,n+1)
18 kwi 23:52
Mila: ZKS to miło, ale mnie przeceniasz. Nie wiem, czy potrafię wytłumaczyć.
Pepsi a punkt a masz dobrze? Bo nie liczyłam.
18 kwi 23:54
Mila: Na pewno wytlumaczę, jeśli nie dzisiaj to jutro.
18 kwi 23:57
Pepsi2092: Dobrze

bo brałem, że iloczyn jest liczba parzystą jeżeli obie liczby sa parzyste lub liczba
nieparzysta*parzysta = parzysta
| | | |
|A|= | +n(n+1) i wyszło niby dobrze, czyli tak jak w odp
|
| | |
a w tym b) to chyba czaje

czyli mamy ten ciąg i jak sobie bierzemy liczby dodajemy z jednej i
drugiej strony i lecimy do środka to niby się nie powtarzają, bo bęzie 1+2n+1, 2+2n itd, ale
jak dojdziemy do środka to będzie sytuacja że n+1+n+1 wyjdzie i to trzeba odjąć dlatego bo się
powtarzają ?
19 kwi 00:02
Mila: Tak właśnie to wygląda. Pomyślę jutro nad lepszym uzasadnieniem. Dobranoc

Mimo wszystko cieszę się. Na coś Ci zwróciłam uwagę.
Zrób obydwa punkty, gdy losujemy ze zwracaniem. Będzie to inne zadanie i o wiele prostsze.
19 kwi 00:07
ZKS:
Najbardziej cieszy fakt że ktoś potrafi wszystko dokładnie i elegancko wyjaśnić.
19 kwi 00:09
19 kwi 00:10
Pepsi2092: ZKS Mistrzu postaram się zrobić to zadanie z założeniem które
Mila zasugerowała i
możesz mnie jednym przykładem z udowadniania przykatować

Ale tylko jeden dzisiaj bo miałem
turniej w piłkę i zmęczenie mnie też małe dopada
19 kwi 00:13
Pepsi2092: No to tak ppkt a
|Ω|=(2n+1)
2
Liczb parzystych mamy n
Liczb nieparzystych mamy n+1
|A|=n
2+n(n+1)=n
2+n
2+n=2n
2+n

zaraz przemysle b i tez napisze
19 kwi 00:17
19 kwi 00:28
Pepsi2092: b) |Ω|=(2n+1)
2
| | 3n2−n−2 | |
|A|=(2n+1)(n+1)+ |
| =...
|
| | 2 | |
W tym zdarzenie sprzyjającym A wziałem ten ciąg co
ZKS zaproponował + jeszcze te pary
których suma jest większa od 2n+1, czyli zaczynając od pary (n+2)+(n+2), bo (n+1)+(n+1)
zawiera się jeszcze w tym ciągu wczesniejszym. Więc od pary (n+2)+(n+2) trzeba zsumować te
liczby z ciągu którego liczb wyrazów wynosi 2n+1−n−2=n−1

I chyba to będzie tak
19 kwi 00:30
Pepsi2092: Oky chwila
elpe zaraz rozwiązuje
19 kwi 00:35
Pepsi2092: Napisze końcową postać do której doszedłem i wg mnie wystarczy ona żeby było wykazane

a
2(a−b)−b
2(b−a)≥0 a Ty mi napisz czy tak masz czy inaczej
19 kwi 00:50
Pepsi2092: a dobra wiem czekaj sekunde

da się jeszcze to lepiej zrobić
19 kwi 00:51
Pepsi2092: Końcowa jednak taka

(a
2+b
2)(a−b)≥0
19 kwi 00:52
elpe: juz pisze poczekaj
19 kwi 00:55
Pepsi2092: (a2−b2)(a+b)≥0
19 kwi 00:58
elpe:
* | 2
4(a
3−a
3)≥(a−B)
3
4(a − b)(a
2 + ab + b
2) ≥ (a − b)(a − b)
2
4a
2 + 4ab + 4b
2 ≥ a
2 − 2ab + b
2
\ :3
a
2 + 2ab + b
2 ≥ 0
C.N.U
19 kwi 01:01
Pepsi2092: | a3−b3 | | a3−3a2b+3ab2−b3 | |
| ≥ |
| || *8
|
| 2 | | 8 | |
4a
3−4b
3≥a
3−3a
2b+3ab
2−b
3
3a
3−3b
3≥−3a
b+3ab
2||/3
a
3−b
3≥−a
2b+ab
2
a
3+a
2b−b
3−ab
2≥0
a
2(a+b)−b
2(b+a)≥0
(a
2−b
2)(a+b)≥0
19 kwi 01:05
Pepsi2092: ale tak czy tak jest udowodnione

bo a>b i a
2−b
2 bedzie ≥0 i a+b≥0 czyli iloczyn też ≥)
19 kwi 01:06
elpe: no to najważniejsze

dobra lece do jutra
19 kwi 01:07
Pepsi2092: Dobra ja zawijam Mistrzu, bo kurde musze się wyspać dzisiaj

Jutro robie wolne także wiesz
trzeba odpocząć po turnieju

Narciarz
19 kwi 01:08
kylo1303: Pepsi Jesli sie nie myla (a o tej porze myle sie czesto) zalozenie jest a>b a to nie jest
rownoznacznz z a+b ≥0. Bo obie moga byc ujemne.
19 kwi 01:43
Pepsi2092: Wiem, ale jak będą ujemne to wtedy pierwszy nawias bedzie zawsze ujemny i drugi też a −*− daje
plus

Nie wiem czy taka postać wystarczy ale dobre uzasadnienie i chyba by przeszło :0 ale
głow nie dam uciąć
19 kwi 02:08
Mila: Do zadania 1 − punkt( b)
Ω=(2n+1)*2n dwuelementowe wariacje bez powtórzeń.
B−suma wylosowanych liczb będzie większa od 2n+1
|B|= (n+1)*(2n+1)−(n+1)=
=(n+1)*[2n+1−1]=2n*(n+1)
odejmujemy (n+1) par :{(n+1,n+1),(n+2,n+2),....... (2n+1,2n+1)}
| | 2n*(n+1) | | n+1 | |
P(B)= |
| = |
| |
| | (2n+1)*2n | | 2n+1 | |
?
19 kwi 14:54
19 kwi 20:31