okrag
Tripper: Prosta 2x − y − 5 = 0 przecina okrąg o środku S(2, 4) w punktach A i B. Długość cięciwy AB
wynosi 4√5. Wyznacz równanie tego okręgu.
Wiem, że równanie okręgu będzie: (x − 2)2 + (y−4)2 = r2
Nie wiem, skąd mam wziąść r...
28 kwi 14:52
Benny:

Teraz będzie łatwiej?
28 kwi 14:57
Tripper: | | 1 | |
Nie... nadal nie wiem odpowiedzi. Mam drugą prostą o równaniu y = − |
| − 5 i punkt P, który |
| | 2 | |
jest środkiem cięciwy.
28 kwi 15:47
J:
1) oblicz odległość środka od prostej i twierdzenie Pitagorasa: d2 + k2 = r,
gdzie: k połowa cięciwy
28 kwi 15:49
J:
d2 + k2 = r2 .. oczywiście
28 kwi 15:51
Tripper: No ta, a jaka jest formułka na obliczenie odległości środka od prostej? @.@ Zapomniałem, a nie
mogę znaleść xd
28 kwi 15:54
28 kwi 15:57
Tripper: Olaboga! Diękuję!
28 kwi 15:58