prawdopodobieństwo
arla28: Rzucamy 3 razy kostką do gry. Suma oczek otrzymanych w dwóch pierwszych rzutach jest równa 6.
Oblicz prawdopodobieństwo, że suma oczek otrzymanych w 3 rzutach jest większa od 10.
Pomocy.
27 kwi 23:54
Qulka: 2/6=1/3
27 kwi 23:59
arla28: dlaczego?
przecież omega to 63?
28 kwi 00:02
Qulka: nie, bo masz już ściśle określone pierwsze dwa rzuty i tam nic nie zmienisz
28 kwi 00:09
arla28: no ale A={335,336,245,246,425,426,515,516,155,156}
wiec omega powinna być równa 30. Nie wiem jak.
28 kwi 15:00
Jacek: To zadanie na prawdopodobieństwo warunkowe...a jeśli się uprzeć to myślę, że można by pod Ω
zdefiniować takie zdarzenia, że będą ciągi (wariacje), gdzie suma dwóch pierwszych
wylosowanych oczek wynosi 6.
Wtedy:
Ω = {(33x),(24x),(42x),(51x),(15x)}, gdzie x ∊ {1,2,3,4,5,6} i wówczas po |Ω|=30
Ale takie zadania z reguły robi się definiując zdarzenia B i zapisuje P(A|B)
https://matematykaszkolna.pl/strona/1020.html
28 kwi 15:12