Algebra
Polityk: | | 7x+4 | |
Wykaż, że dla dowolnej liczby całkowitej x ułamek |
| jest nieskracalny. |
| | 2x+1 | |
Mógłby mi ktoś po kolei wytłumaczyć jak się robi takie zadania, bo natrafiłem na nie w zbiorze
maturalnym, a kompletnie nie wiem jak się,coś takiego robi
27 kwi 23:11
27 kwi 23:25
msp: ten ułamek jest skracalny dla x=−1, dla x=0
27 kwi 23:26
pigor: ..., np. tak :
| | 7x+4 | | 14x+8 | |
niech y= |
| /*2 ⇒ 2y= |
| ⇒ |
| | 2x+1 | | 2x+1 | |
| | 14x+7+1 | | 7(2x+1)+1 | | 1 | |
⇒ 2y= |
| = |
| = 7+ |
| no i tyle, teraz |
| | 2x+1 | | 2x+1 | | 2x+1 | |
"ubierz" to w odpowiedni komentarz i zakończ, pisząc c.n.w. .
27 kwi 23:35
Polityk: To co z tym całym sposobem, który jest opisanym linku, który dała Eta, jeżeli rzeczywiście dla
x=−1 i dla x=0 da się skrócić?
27 kwi 23:36
Polityk: Pigor, a co miałoby być w tym komentarzu, bo jakoś w ogóle nie łapię tego zadania
27 kwi 23:38
pigor: ..., np. taki
2y∊C ⇔ 1 dzieli 2x+1∊{−1,1}, sprawdzam więc, że
| | 1 | |
gdy 2x+1= −1 ⇔ x= −1 i wtedy 2y= 7+ |
| = 7−1=6 ⇒ y=3, |
| | −2+1 | |
o kurde, a więc
d...a zimna jest skracalny, analogicznie, gdy
2x+1=1 ⇒ x=0 i 2y= 7+1=8 i to samo y=4, a więc autor zadania
coś nam wciska, ale co

; pozdrawiam
27 kwi 23:58
pigor: ..., a więc można je ...

przeformułować np.
tak :
| | 7x+4 | |
Dla jakich x∊C wyrażenie |
| jest liczba całkowitą. |
| | 2x+1 | |
28 kwi 00:03