Wektory
Tripper: Dane są wektory BA = [ −8; −6] i CA = [ −8; −11]. Wyznacz współrzędne wektora BC i oblicz
cosinus kąta ABC.
Nico nie pamiętam o wektorach @.@
27 kwi 22:33
Janek191:
→ → →
BC = BA + AC = [ − 8 , − 6 ] + [ 8, 11 ] = [ − 8 + 8, − 6 + 11 ] = [ 0, 5 ]
27 kwi 22:36
27 kwi 22:37
Janek191:
→
BA = [ − 8, − 6 ]
→
BC = [ 0 , 5]
Iloczyn skalarny
→ →
BA o BC = −8*0 + (−6)*5 = − 30
I BA I = 10
I BC I = 5
więc
| | − 30 | | 30 | | 3 | |
cos α = |
| = − |
| = − |
| |
| | 5*10 | | 50 | | 5 | |
27 kwi 22:40
Vuks:

Od wektora CA odejmij wektor BA. Pomaga czasem narysowanie tego,
zwykła kropka oznaczająca taki wspólny punkt znanych wektorów
i dorysowanie tych wektorów. Wtedy myślisz co trzeba zrobić
żeby wyszedł sensowny logicznie wynik i kumasz
27 kwi 22:44
Tripper: Dzięki, tylko nie za bardzo rozumiem co się dzieje dalej...
→ →
BA o BC < −− co tu się dzieje?
27 kwi 22:44
Janek191:
To jest iloczyn skalarny tych wektorów.
27 kwi 22:46
Janek191:
Kliknij po lewej stronie na: geometria analityczna , a następnie na iloczyn skalarny
27 kwi 22:49
Tripper: Super, dzięki !
27 kwi 22:54