BArdzo proszę o szybką pomoc, parametr
felek: x2+4ax+2a, dla jakiego 'a' ta funkcja ma wartości dodatnie dla każdej wartości parametru x?
27 kwi 21:50
Kejt: dla: Δ < 0
27 kwi 21:51
felek: a dokładnie?
27 kwi 21:54
27 kwi 21:55
Metis: Dla Δ<0 funkcja przyjmuje wartości dodatnie( parabola nad osią OX) albo wartości ujemne (
parabola pod osią OX) więc warunek jest jest niepełny.
27 kwi 21:56
Metis: Ale w tym przypadku a=1 więc okey
27 kwi 21:57
felek: czyli jak brzmi rozwiązanie tego zadania?
27 kwi 21:58
Metis: ...A liczyć nie potrafisz?
27 kwi 21:58
5-latek: Ale masz wspolczynnik przy x
2 dodatni
Autor zadania to swinia i nie oznaczyl przy x b
27 kwi 21:59
Metis:
27 kwi 22:03
felek: nie rozumiem tego, dlatego pytam
27 kwi 22:03
Kejt: Kliknij link od 5−latka, zobacz zależność wykresu funkcji ( przecięcia z osią x) od delty.
Powinieneś zauważyć, że dla Δ < 0 funkcja nie dotyka osi x. Dzięki temu mamy pewność, że jej
znak się nie zmieni.
Jednakże, może wyjść tak, że funkcja będzie miała same wartości ujemne, wobec tego należy
również sprawdzić współczynnik a(przy x2).
Akurat w Twoim konkretnym przypadku nie ma takiej potrzeby, ponieważ współczynnik przy x2 jest
z góry określony.
W razie czego pytaj, ale gotowca nie dam.
27 kwi 22:13
felek: w takim razie a>0
jeżeli delta < 0 to obliczam wyróżniki i wychodzi parabola z miejscami zerowymi a=0 i a=1/2
tak?
27 kwi 22:16
Kejt: 
teraz narysuj ośkę, zaznacz te punkty, dorysuj parabolę(ramiona do góry) i odczytaj kiedy
będzie spełniony warunek <0
27 kwi 22:18
felek: warunek będzie spełniony dla a = (0, 1/2)
27 kwi 22:19
5-latek: wlasnie w tym zadaniu jest pokazane jak nie należy się przyzwyczajać do schematow
Ogolnie się uczy tak
y=ax
2+bx+c ale jak napisałem autor to swinia i napisał tak
x
2+4ax+2a i teraz

bo nie jest tak jak uczono
ale my przechystrzymy autora i policzymy ta delte Δ= b
2−4*a*c tylko ze tutaj a=1 bo
taki wspolczynnik stoi przy x
2 naszse b = 4a bo taki wspolczynnik stoi przy x a nasz e
c= 2a
weic
Δ= (4a)
2−4*1*2a = 16a
2−8a= licz dalej
27 kwi 22:21
Kejt: 
ale zapis:
27 kwi 22:22
Kejt: no i wyprzedziliśmy
5−latka
27 kwi 22:22
felek: wychodzi, że a=0 i a=1/2
27 kwi 22:24
Kejt: | | 1 | |
Wynikiem jest (0, |
| ) − przedział. Nie konkretne dwie liczby. |
| | 2 | |
27 kwi 22:25
felek: a co ma na myśli 5−latek?
27 kwi 22:26
5-latek: Witaj
Kejt
27 kwi 22:27
Kejt:
5−latek został za nami w tyle

jego post jest nieaktualny.
To co pisaliśmy razem to całe rozwiązanie zadania.
Witaj
5−latku <piątka>
27 kwi 22:28
felek: dziękuję!
27 kwi 22:30
Kejt: Proszę
27 kwi 22:31
5-latek: Pomimo tego radze się zainteresować tym co napisałem

jest jeszcze kilka innych takich ptaszków ale to sobie sam znajdziesz
27 kwi 22:33
felek: to jak ty byś to rozwiązał?
27 kwi 22:41
pigor: ..., f(x)=x
2+4ax+2a, dla jakiego 'a' ta funkcja ta ma wartości
dodatnie dla każdej wartości parametru a ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
już bardziej niechlujnie to nie mogłeś napisać tej treści zadania
(porównaj swoją z moją), a ja pokażę ...

za karę "swój" sposób
taki :
f(x)=x
2+4ax+2a =x
2+2x*2a+4a
2+2a−4a
2 =
(x+2a)2+2a−4a2> 0
dla x∊R ⇔ 2a−4a
2 >0 ⇔ −4a(a−
12) >0 ⇔
a∊( 0;12 ).
28 kwi 01:04
felek: Liczba 18−√5 podzielona przez dwa to jedno miejsce zerowe f. kwadratowej. Parabola ma
wierzchołek w punkcie (4,6). Ile wynosi x2
undefined
8 maj 22:41