trygonometria
łukasz: Wiedząc, że sinα*cosα=√56, oblicz:sin4α+cos4α.
27 kwi 21:43
Eta:
| | 6 | |
sin2α*cos2α= |
| i sin2α+cos2α=1 |
| | 25 | |
to:
sin
4α+cos
4α= (sin
2α+cos
2α)
2−2sin
2α*cos
2α=..........
27 kwi 21:49
PW: 291429 − tu pod koniec jest rozwiązane podobne zadanie.
27 kwi 21:49
Eta:
27 kwi 21:50
Przemysław: sin
4α+cos
4α=
=sin
2α*sin
2α+cos
4α=
=sin
2α*(1−cos
2α)+cos
4α=
=sin
2α−sin
2αcos
2α+cos
4α=
=1−cos
2α−(1−cos
2α)cos
2α+cos
4α=
=1−cos
2α−cos
2α+cos
4α+cos
4α=
=2cos
4α−2cos
2α+1
I z tego, co masz dane znajdź cosα.
Oczywiście gdzieś mogę mieć błąd, ale ogólny zamysł jest chyba dobrze
27 kwi 21:55
Przemysław: Oops, przepraszam, nie widziałem, bo pisałem
27 kwi 21:55
Eta:
27 kwi 21:55
Eta:
Ojj sorry poprawiam zapis , oczywiście ma być:
27 kwi 21:57
PW: To dzisiaj widocznie jest taki dzień. Podobną "przewrotkę" zrobiłem w tamtym zadaniu z
linku.
27 kwi 22:05