Planimetria
Jiley: Pomoże mi ktoś zrobić pare zadań z planimetrii?
27 kwi 19:38
===:
wpisuj
27 kwi 19:40
Jiley: O punktach A, B, C wiemy, że |AB|=3, |BC|= 2m + 1, |AC|= m + 2. Uzupełnij zdania tak, aby byly
prawdziwe.
I Punkty A, B, C są współliniowe dla m∊
II Punkty A, B, C są wierzchołkami trójkąta dla m∊
III Punkt C lezy pomiedzy punktami A i B dla m∊
IV Punkt A lezy pomiedzy punktami B i C dla m∊
Nawet nie mam pojęcia od czego zacząć
27 kwi 19:41
===:
... najlepiej po kolei −
27 kwi 19:43
===:
Jak sprawdzasz czy trzy punkty są współliniowe?
27 kwi 19:43
Braun:
Piszę równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty i sprawdzam czy 3 punkt należy do tej
prostej

Kolejne pytanie proszę
27 kwi 19:49
Jiley: musi być spełniona jedna z równości
1) |AB| = |AC| + |CB|
2) |AC| = |AB| + |BC|
3) |BC| = |BA| + |AC|
ale i tak nie mam pojecia jak to zrobic xd
duzo na lekcjach mnie nie bylo z tych tematów, a w książce jest strasznie głupio wytłumaczone
27 kwi 19:51
Jiley: mam takie coś, ale nie wiem czy dobrze

do punktu III
3 = (m+2)+(2m+1)
3 = 2m
2 + 1m + 4m + 2
i nie wiem co dalej xd
27 kwi 20:07
Jiley: bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc

mam to na jutro, a w ogole tego nie rozumiem
27 kwi 20:11
===:
a co Ty tu liczysz

?
27 kwi 20:24
27 kwi 20:24
Jiley: jeszcze tego nie mialam, jestem w 2 technikum. o ile wiem to trzeba to policzyc ze
wspoliniowosci punktow
27 kwi 20:28
Jiley: tylko nie wiem jak zrobić punkt I i II
27 kwi 20:29
prosta:
a) ze współliniowości punktów
b) z nierówności trójkąta
27 kwi 20:34
prosta:
a iloczynu skalarnego wektorów nie ma teraz w liceum
27 kwi 20:34
Jiley: to wiem, ale nie wiem jak to zastosowac w praktyce xd
27 kwi 20:35
prosta: post....20:07 ....nie mnożymy

−−−−> dodajemy
27 kwi 20:36
Jiley: tak, to tez wiem

pomylilam sie i skapnelam sie nie w pore. mysle, ze punkt III i IV ogarnę,
ale co z I i II?
27 kwi 20:37
prosta: 1) C leży między A i B: |AB| = |AC| + |CB| ⇔ 3=m+2+2m+1 i m+2>0 i 2m+1>0
3m=0
m=0
27 kwi 20:39
J: 3=3m+3
3m=0
m=?
4)Prosze cie
27 kwi 20:39
prosta: I ...tam podajemy te liczby m dla których zachodzi 1,2,3 z godz 19.51 ( III i IV to dwa z tych
warunków)
27 kwi 20:40
Jiley: nie wiem, to jest dla mnie za trudne i nie do ogarniecia
27 kwi 20:44
prosta: II :
|AB|=3, |BC|= 2m + 1, |AC|= m + 2 −−−−> m>−0,5
nierówności trójkąta:
|AB|< |BC|+|AC| i |AC|< |AB|+|BC| i |BC|< |AB|+|AC|
3<3m+3 m+2<3+2m+1 2m+1<3+m+2
27 kwi 20:45
prosta:
nie rozumiem....najpierw piszesz , że zrobisz III i IV ...potem wycofujesz się
27 kwi 20:46
Jiley: III i IV juz zrobilam

teraz chodzi mi o I i II xd
27 kwi 20:47
prosta:
to jakie są odpowiedzi do III i IV ?
27 kwi 21:01
Jiley: III m=0
IV m=4
27 kwi 21:04
prosta: I . m∊{0,4}
II. m∊(0,4)
27 kwi 21:07
prosta: I. należy jeszcze sprawdzić, kiedy B leży między Ai C....otrzymujemy m=−2
jest to sprzeczne z założeniem: m>−0,5
27 kwi 21:09