Uzasadnij, że równanie ma rozwiązanie w przedziale <1;2>
K: Uzasadnij, że równanie ma rozwiązanie w przedziale <1;2>
x
4 − 3x
3 + 3 = 0
Jest to z tematu o własnościach funkcji ciągłych. Mógłby ktoś po kroku wyjaśnić jak to zrobić?
27 kwi 17:57
ICSP: Twierdzenie Darboux
27 kwi 17:59
K: Tak wiem, tylko nie mam pojęcia jak to zastosować gdyż nauczycielka nie omówiła z nami tej
lekcji.
27 kwi 18:00
Benny:

f'(x)=4x
3−9x
2
f'(x)=0
4x
3−9x
2=0
| | 9 | |
funkcja maleje w przedziale (−∞; |
| ) |
| | 4 | |
Nas interesuje przedział <1;2>
w tym przedziale funkcja maleje, więc im większy "x" tym funkcja ma mniejszą wartość
f(1)=1
f(2)=−5
funkcja zmieniła znak, a że funkcja w przedziale <1;2> maleje to znajduje się tam miejsce
zerowe
27 kwi 18:06
27 kwi 18:12