Darboux
:): Twierdzenie Darboux
zadanie sin(x) = cos(x) w przedziale (0,1)
Czy podczas podstawiania
f(0) = sin(0) − cos(0)
f(1) = sin(1) − cos(1)
Zawsze odejmujemy drugą funkcję od pierwszej?
20 mar 13:42
ICSP: Zależy jak zdefiniujesz swoją funkcję.
20 mar 14:14
:): A mógłbyś rozwinąć? Nie rozumiem tego twierdzenia...
20 mar 14:30
ICSP: Piszesz : f(0) = ... , f(1) = ..., czyli rozumiem, że f u ciebie jest pewną funkcją, którą
wcześniej zdefiniowałeś. Twierdzenie mówi : Jeżeli f jest funkcją ciągłą na [a,b] oraz f(a) *
f(b) < 0 to istnieje punkt c leżący wewnątrz przedziału [a,b] taki, że f(c) = 0 Weźmy teraz
twój przykład: sinx = cosx , przerzucam wszystko na jedną stronę i dostaję : sinx − cosx = 0
Niech teraz f(x) = sinx − cosx. Oczywiście f jako różnica dwóch funkcji ciągłych jest funkcją
ciągłą. f(0) * f(1) = ... < 0 czyli istnieje taki punkt x
0 ∊ [0,1] , że sin(x
0) − cos(x
0)
= 0 skąd sin(x
0) = cos(x
0) Oczywiście to zadanie można bardzo łatwo rozwiązać bez używania
Twierdzenia Darboux. :
| | π | |
sinx = cosx ⇒ tgx = 1 ⇒ x = |
| ∊ (0 , 1) (pozostałe rozwiązania pomijam) |
| | 4 | |
20 mar 14:37
7 wrz 22:07