27 kwi 11:51
Blue:
27 kwi 14:41
Kejt: Uwaga do pierwszego.
Nie wiem, czy teraz też przywiązuje się do tego dużą uwagę, ale
udowadniając/wykazując/uzasadniając coś, nie zakładasz, że to prawda, tylko masz pokazać, że
tak jest.
w związku z tym powinnaś osobno rozwijać każdą ze stron równania aby otrzymać to samo:
L = 5... =...
P = 7 ... =...
L = P
c.n.u.
patrzę dalej..
27 kwi 15:27
kyrtap: Zauważyłem Blue gdy zawsze udowadniasz tożsamość sprowadzasz się do równość 0=0 co u mnie by to
nie przeszło
27 kwi 15:29
Mila:
1)
Właśnie kiedyś już zwracałam na to uwagę, wychodzisz od lewej i otrzymujesz prawą stronę, albo
odwrotnie.
2) Zadanie z trójkątem, mocno skomplikowałaś i zajmie Ci to dużo czasu.
Najpierw pomysl na strategia, potem działaj. Poszukam błędu.
https://matematykaszkolna.pl/forum/291348.html
27 kwi 15:41
kyrtap: Mila a jak w kluczu oceniają te zadania z tożsamością dają coś punktów za taki sposób jaki Blue
często prezentuje ?
27 kwi 15:42
Mila:
| | 150 | | 3 | |
W zadaniu z Δ odrzucasz |BC|= |
| =21 |
| , bo BC jest najdłuższym bokiem trójkąta, |
| | 7 | | 7 | |
zatem musi być >24.
27 kwi 15:45
Mila:
Nie wiem Patryku, bezpiecznie jest rozwiązywać zgodnie z regułami, a przynajmniej napisać
do tego sposobu komentarz o równoważności przekształceń.
27 kwi 15:49
kyrtap: Będę trzymał za tą Panienkę kciuki
27 kwi 15:53
Blue: Dziękuję Wam, szczerze to po prostu nie wiedziałam, jak to przekształcić, więc po prostu
podniosłam do tej samej potęgi

Dziękuję Mila za sprawdzenie

Kyrtap, dzięki, przyda się − nie tylko na matmie
27 kwi 23:42
pigor: ..., ja − żaden tam polonista − trzymałbym za
tę panienkę ...
28 kwi 00:12
kyrtap: zastanawiałem się na tym pigorku ale jak to mówią człowiek uczy się na błędach
28 kwi 00:25
pigor: ..., ja znam to, bo kiedyś też to przechodziłem, ale teraz
już sobie to tlumacże tak:
tę bo panienk
ę, ale nie przejmujmy się,
bo wyczytałem kiedyś, że obie formy są poprawne.. ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. może i maturzyści co nieco tu przy okazji skorzystają
28 kwi 00:42
kyrtap: pigor nauczyciel czy wykładowca?
28 kwi 00:48
pigor: .., no, może co nieco, ale tylko ...

we krwi ...
28 kwi 01:12