Rozwiąż równania.
Adrianek: Rozwiąż równania:
a) x
2+4x−5=0
b) 3x
2+5x=2
c) (x+1)(2x−3)+(x+1)x=0
d) (2x−3)(2x+3)=(x+5)
2−9
Proszę o szybką odpowiedź, gdyż jest mi to potrzebne na dopuszczenie do egzaminu, lecz niestety
tego nie rozumiem

Proszę również jeżeli byłaby taka możliwość o podanie linka to poradnika,
jeżeli chodzi o te zadania.
27 kwi 08:35
27 kwi 08:37
Adrianek: Niestety nie mogę tego załapać
27 kwi 08:48
J:
a) policz Δ
27 kwi 08:53
Adrianek: a możesz mi to pokazać na przykładzie a ? żebym miał jakiś "wzór"
27 kwi 08:59
J:
Δ = b2 − 4*a*c ... tutaj masz: b = 4 , a = 1 , c = (−5) ... i licz
27 kwi 09:05
Janek191:
b)
3 x
2 + 5 x = 2
3 x
2 + 5 x − 2 = 0
Licz tak jak a)
c) ( x + 1)*( 2 x − 3) + ( x + 1)*x = 0
(x + 1)*( 2 x − 3 + x) = 0
( x + 1)*( 3 x − 3) = 0
x + 1 = 0 lub 3x − 3 = 0
x = − 1 lub x = 1
=================
d)
( 2 x − 3)*( 2 x + 3) = ( x + 5)
2 − 9
4 x
2 + 6 x − 6 x − 9 = x
2 + 10 x + 25 − 9
4 x
2 − 9 = x
2 + 10 x + 16
3 x
2 − 10 x − 25 = 0
Δ = (−10)
2 − 4*3*(−25) = 100 + 300 = 400
√Δ = 20
| | 10 − 20 | | 10 | | 5 | | 10 + 20 | |
x = |
| = − |
| = − |
| lub x = |
| = 5 |
| | 6 | | 6 | | 3 | | 6 | |
27 kwi 10:28
Adrianek: oo bardzo Ci dziękuje

Teraz powoli zaczynam rozumieć co i jak
27 kwi 10:40