Wyznacz zbiór wartości funkcji (pilne)
Sprawdzianik97: Wyznacz zbiór wartości funkcji:
a) y=cosx+cos
2x+cos
3x+...
b) y=sinx−2sin
2x+4sin
3x−...
Prawidłowy wynik to:
26 kwi 21:58
Aga: Odświeżam temat

Jak to rozwiązać? Pomoże ktoś?
3 gru 22:36
3 gru 22:38
Aga: Ta podpowiedź nic mi nie daje.
| | cosx | |
Doszłam do tego, że y= |
| ale co dalej ? |
| | 1−cosx | |
3 gru 22:41
Adamm: a) q=cosx
|cosx|<1
b) q=−2sinx
|2sinx|<1
3 gru 22:43
Aga: No tak, więc
a) x ≠ kπ
| | cosx | |
cosx+cos2x+cos3x+... = |
| |
| | 1−cosx | |
do tego doszłam, tylko nie wiem co dalej
3 gru 22:50
Adamm: można sobie podstawić t=cosx, −1<t<1, i narysować bo to tylko hiperbola
3 gru 22:53
tomek:
3 gru 22:53
Aga: Ok, dzięki, chyba już czaję
3 gru 22:56