aa
Hugo: QUlka

?
https://matematykaszkolna.pl/forum/291059.html
jedno zadanko 6 nam zostało :x w sumie od zera
http://scr.hu/2pdc/hfsxj
6. Proszę wyliczyć natężenie prądu płynącego przez opornik R3 (rys.). Dane są wszystkie
opory oraz wartości sił elektromotorycznych ogniw, opory wewnętrzne ogniw można zaniedbać.
E1 = R3 + R5 tam niżej jest E4 i nie wiem
E2 = R1 + R2 + R3
E3 = R4 + R2
E4 = i tu nie wiem
zacząłem rozpisywac ale pewnie źle

a tu jest ODP:
http://scr.hu/2pdc/ikmk1
26 kwi 21:55
bezendu:
Od zera do gier kodera ?
26 kwi 21:56
Qulka: równanie dla napięć ma E i IR czyli natężenie•opór bo to daje naięcie
26 kwi 21:58
kyrtap: ale proste rzeczy
26 kwi 21:59
Qulka: i musisz pamiętać że na każdej rozgałęzionej gałązce jest inne I (natężenie) i pierwsze parawo
kirchoffa dla węzłów i drugie dla oczek i masz
26 kwi 22:09
Hugo: :(( prosze rozpisz nie mam pojęcia
26 kwi 22:10
Qulka: co Ci da że rozpiszę, jak nie będziesz miał rysunku z oznaczeniami, a nie chce mi się
przerysowywać
26 kwi 22:12
26 kwi 22:15
Qulka: a jakie przypisałeś tam natężenia do której gałązki
26 kwi 22:17
Hugo: :(( no nie przypisalem ehm
26 kwi 22:18
Qulka: to podpisz
26 kwi 22:29
Hugo: ale tez do końca nie wiem jak , każdy odcinek podpisać osobno?
26 kwi 22:35
Qulka: jesli po drodze jest rozgałęzienie to tak
26 kwi 22:37
26 kwi 22:37
Hugo: jak coś to dopisze ale nie wiem co :x
26 kwi 22:37
Qulka: oki
I6 jest na E4
I3R3+I5R5=E4−E1
I1R1−I3R3+I2R2=E2
I4R4+I2R2=E4−E3
I1+I3=I5
I6=I3+I2
I2=I1+I4
I4+I5=I6
26 kwi 22:46
Hugo: 
przeanalizuje
26 kwi 22:49
Hugo: dz!
26 kwi 22:49
Hugo: prosze wytłumacz mi z mostkiem
ABDA: I1Rx + I5R5 – I3R3 = 0,
BCDB: I2R2 − I4R4 – I5R5 = 0,
ADCEA: I3R3 + I4R4 + IRE = E
http://scr.hu/2pdc/sz44n
Chciałbym się zapytać o te dwa pierwsze równania dlaczego jest plus a dlaczego minus... jak to
rozróżniać? wiem że prąd płynie z lewej do prawej ale to nie rozumiem

prosze wytłumacz mi
prosto
26 kwi 23:03
Qulka: bo liczysz w kółko i idziesz pod prąd
26 kwi 23:11
Hugo:

;−;?
pierwsze ABDA: I1Rx + I5R5 – I3R3 = 0,
dodatnie + I1Rx + I5R5
ujemne – I3R3
jak mam to rozumieć

dlaczego trójka jest ujemna a piątka i jedynka nie

"bo liczysz w kółko i idziesz pod prąd"
trójka idzie pod prąd ;−;? emm
26 kwi 23:19
Qulka:
26 kwi 23:33
Hugo:


emm
ale mam swoją teorię nową która sie sprawdza
zielone to kolizja

jak siła wypadkowa musi sie znosić ! czerwone odpowiadają jako jedynka i
piątka a niebieska to trójka i dobrze jest
I3R3 − I5R5 −I1Rx = 0

a to jest równe − I3R3 + I5R5 + I1Rx
26 kwi 23:39
Hugo:

I znów metoda działa

I5R5 + I4R4 − I2R2
co o tym sądzisz?
26 kwi 23:40
Qulka: oki
26 kwi 23:42
Hugo: Do której siedzisz

?
26 kwi 23:51
Qulka: nie ma mnie od pół godziny
26 kwi 23:52
27 kwi 00:05