aa
Hugo: Znaleźć natężenie pola magnetycznego na osi cienkiego przewodnika kołowego, o promieniu R,
przez który przepływa prąd o natężeniu I.
25 kwi 21:22
25 kwi 21:29
25 kwi 21:45
Hugo: | | I | |
H = |
|  ? |
| | 6,28R | |
2. Proszę wyznaczyć indukcję pola magnetycznego na osi cewki cylindrycznej (solenoidu) z
równomiernie i gęsto nawiniętymi zwojami, przez które przepływa prąd o natężeniu I. Cewka ma z
zwojów, długość l promień przekroju poprzecznego R. Położenie punktu określają odcinki a1 i a2
mierzone od końców cewki. Przedyskutować otrzymany wynik.
S: indukcja pola magnetycznego
natężenie I
zwojów z
długość L
promień przekroju poprzecznego R
| | prze mage proz * I * n | |
B = |
| z tego  |
| | l | |
25 kwi 21:56
Hugo: Dlaczego

? Wzór jest inny
25 kwi 21:57
Jacek: Sam dałeś link, w którym napisali jak jest w przypadku przewodu kołowego.
25 kwi 22:00
Maniek: a wiesz czym sie rozni przewodnik prostoliniowy od kolowego ?
25 kwi 22:02
Maniek: wzor na kolowy podal jacek ty na prostoliniowy
25 kwi 22:02
Hugo: Dziękuję za sprostowanie !
25 kwi 22:04
25 kwi 22:09
Jacek: Jak duże jest L do R?
25 kwi 22:13
Hugo: Ja już śpie

no masz racje
Czyli mamy R a trzeba L, to mi się obdów nasuwa, dobrze?

L = pi * R * 2?
25 kwi 22:16
Hugo: prosze pomóż
25 kwi 22:38
Jacek: Napisałeś, że masz podane L i R, ja zapytałem, czy L dużo większe od R...
25 kwi 22:40
Jacek: Poza tym nie wiem czy dobrze rozumiem treść zadania..policzyć indukcję pola magnetycznego na
osi cewki cylindrycznej. Potem coś takiego: "Położenie punktu określają odcinki a1 i a2
mierzone od końców cewki"
25 kwi 22:44
25 kwi 22:47
Hugo: Chyba ze pomijamy bo dziwne

?
25 kwi 22:47
25 kwi 22:48
25 kwi 22:55
25 kwi 22:56
Jacek: Do indukcyjności jest potrzebne R, nie wiem specjalnie czy to wyznaczenia B jest potrzebny, ale
chyba tak w przypadku, gdy długość cewki nie jest >> R
25 kwi 23:00
25 kwi 23:03
Hugo:
25 kwi 23:09
Hugo: Dziękuje !
25 kwi 23:10
Jacek: Szczerze to nie rozumiem o co chodzi w tym zadaniu, o napisanie zależności B od a1 i a2?
25 kwi 23:11
Jacek: za cienki na to jestem...
25 kwi 23:12
25 kwi 23:13
Hugo: Trzy druciane pierścienie, każdy o promieniu r, połączono tak, jak przedstawiono na rysunku.
Średnica drutu wynosi d, a jego oporność właściwa . Proszę obliczyć oporność między punktami
A oraz B.
śr drutu d
oporność właściwa p
obliczyc opornosc między A −> B
25 kwi 23:18
Jacek: Niestety, nie pomogę Ci, nie pamiętam już tego, a poza tym ledwo co widzę już na tych
rysunkach.
25 kwi 23:20
25 kwi 23:25
Hugo:
| | l * r | |
R = |
|  ? d przekrój, d/2 promień, pole to = pi* (0,5d) 2 |
| | pi*(0,5d)2 | |
25 kwi 23:28
Jacek: I rozumiem, że to musisz mieć na jutro?
25 kwi 23:28
25 kwi 23:29
Hugo: 
na Poniedziałek ! Jutro jest Niedziela !
25 kwi 23:30
Hugo: @Jacek: To głupie jest robić z dnia na dzień : > "Syndrom studenta" Bo nigdy nie wiadomo do
końca ile czasu mi to zajmie, a potem nerwy i stres. To próbuje dziś : <
25 kwi 23:32
Jacek: O ile nie ma w tym jakiegoś haczyka i kojarzę poprawnie, to druciany pierścień, który nie
zawiera A i B to nie wpłynie na oporność.
25 kwi 23:33
Hugo: ;−; czyli jak nie wpłynie to równa sie zero?
25 kwi 23:35
Qulka: tam prąd nie płynie bo napięcie wszędzie takie samo
25 kwi 23:39
Jacek: Moim zdaniem będzie to układ czterech równolegle połączonych oporników, gdzie każdy z nich
łączy A−B i ma opór równy:
opór właściwy * długość (którą wylicza się ze średnicy) / pole przekroju poprzecznego druta
25 kwi 23:40
Qulka: ale gdyby nie były jednorodne toby ten pierścień również miał znaczenie
25 kwi 23:40
Hugo: | | p * (srednica to tu 2*R?) | |
R = |
| |
| | pi*(0,5d)2 | |
25 kwi 23:42
Jacek: musisz być zmęczony

. Nie dosłownie, Miałem na myśli połowę obwodu okręgu.
25 kwi 23:44
Hugo: Obwód = 2pi *R = pi * R
25 kwi 23:45
Hugo: Chce natłuc jak najwięcej dziś

i iść spać ehm ... czyli to dobrze już będzie ? Ostatecznie:
| | p * pi * R | |
R = |
|  ? |
| | pi * (0,5d)2 | |
25 kwi 23:46
Jacek: | | d | |
u nas to będzie π* |
| , żeby nie pomylić z r druta |
| | 2 | |
25 kwi 23:46
Jacek: a nie sorry, tak jak Ty napisałeś...
25 kwi 23:47
Hugo: 
! Jack Daniels i wszystko jasne
.
.
.
http://scr.hu/2pdc/8g8vf
Proszę wyznaczyć nieznany opór Rx w układzie mostka Wheatstone’a (rys.), zakładając, że
mostek jest zrównoważony.

I prawdopodobnie jak zaraz poszukam ja to gdzieś tam mam to wyprowadzenie, pytanie czy znasz
jakąś szybką metodę

? Bo to mam takie raczej obszerne :x
25 kwi 23:57
Hugo: Pomoże ktoś :x?
26 kwi 13:32
26 kwi 14:29
Jacek: W tym drugim mostku, to wydaje mi się, że to jest opornik suwakowy o długości l=a+b, to chyba
będzie:
26 kwi 14:53
Hugo: jestem

!
26 kwi 15:51
26 kwi 16:12
Hugo: Kolejne:
4. Kondensator o pojemności C rozładowuje się przez opornik o oporze R.
a) Kiedy ładunek kondensatora zmaleje do połowy początkowej wartości?
b) Kiedy energia zmagazynowana w kondensatorze, zmaleje do połowy początkowej wartości?
Odpowiedzi proszę wyrazić poprzez stałą czasową T (tam jest taka dziwna literka podobna do T)
http://scr.hu/2pdc/xn4cw
26 kwi 16:31
26 kwi 16:35
26 kwi 16:38
Hugo: :(( jak to zrobic?
26 kwi 17:06
26 kwi 17:20
Hugo: a) Ładunek − C [q]
b) Energia − E [J]?
26 kwi 17:21
Hugo: | | 1 | |
inny wzór tga = |
| |
| | R*(omega)*C | |
26 kwi 17:25
Hugo: t = R x C [s]
gdzie t podany jest w sekundach o ile R podane jest w W, a C w faradach. Przyjmuje się, ze
kondensator jest całkowicie naładowany, po czasie 5 x t.
takie znalazłem
26 kwi 17:32
Jacek: Hugo za przeproszeniem, ale to chyba ma polegać na tym, że to w miarę zrozumiesz, a nie
odrobisz pracę domową.
Mogę tylko zasugerować:
Wybacz, może
Qulka Ci pomoże...
26 kwi 17:34
Hugo: Straty energii w kondensatorze przy napięciu przemiennym charakteryzuje tangens kata strat tg d
(niekiedy podaje się dobroć Q kondensatora, przy czym Q= l /tg d). Straty kondensatora są
zazwyczaj większe niż straty samego dielektryka ze względu
26 kwi 17:34
Hugo: @Jacek a co robie od 4h? Siedze, płacze, przeleciałe youtube, analizować zadania które
przerobiliśmy, przerobiłem z kimś innym na tym forum będę później. Chodzi o czas jest 17:30 ,
mam to jutro rano. Z gotowców najlepiej sie uczy. Czytam i szukam jakiś wzorów
26 kwi 17:36
Hugo: natęzenie charakteryzuje sie tym że jest to całka ładunku po czasie, jak by jakoś popostawiać
twoje:
C = Q/U
I = dQ/dt
I = U/R
dQ/dt = U/R ///*r
// nie wiem jak to Q teraz krocic, czas musi byc, R i C mamy podane
26 kwi 17:41
26 kwi 17:50
Hugo: Dostalem odp a w zasadzie mnie oświecon ze mialem je na poczcie...
26 kwi 18:43
Jacek: widzisz, w zasadzie, to w sumie mało istotne, czy dostaniesz 3 czy 5, z jakiejś pracy domowej,
dużo istotniejsze jest to czy np. nie popełnisz takiego błędu jak ja i od razu zapiszesz ze
świadomością co i dlaczego, I=−U/R. Podobnie z tymi prądami i napięciami w zadaniu z E1 i E5.
26 kwi 18:52
Jacek: Co będzie jak ktoś Cię zapyta, np. na ustnym z fizyki. Czy Q to całkowity ładunek na okładkach
kondensatora, czy tylko na jednej okładce.
26 kwi 18:58
Jacek: albo wywalisz ze wzorem z ω w zadaniu, gdzie nie ma prądu przemiennego....
26 kwi 18:59
Hugo: Ustnego nie mamy, jestem na informatyce wiec fizyka raczej hmm mniej priorytetowy przedmiot,
egzamin mamy a,b,c,d,e tylko trzeba te ćwiczeni zdać... Inna grupa u naszej nauczycielki miala
zadanie 2 i 6

Teraz mam odpowiedzi , pójdzie znacznie szybciej

prosze o cierpliwosc
26 kwi 19:04
Jacek: Albo czemu po połączeniu szeregowym dwóch baterii napięcie się sumuje, zapytaj znajomych,
zobaczymy czy Ci odpowiedzą....
26 kwi 19:05
Hugo: R = R1 + R2
R = U/I
Natężenie to raczej z praw Kirchhoffa bywa stałe
wiec
U = U1 + U2
dobrze?
26 kwi 19:07
Jacek: Baterii..... można założyć, że Rwewn baterii równe jest 0 i jak uzasadnisz czemu napięcie
wyjściowe z szeregowe połączenia baterii jest równe sumie napięć z osobna.
26 kwi 19:15
Jacek: Albo dostaniesz pytanie, jak zmienia się pojemność układu szeregowego dwóch kondensatorów. I co
zostaje tylko wzorkami się podeprzeć?
26 kwi 19:17
Hugo: http://scr.hu/2pdc/otku6
1. Zadanie dobrze zrobiliśmy , tam niby było troche w mianowniku ale to sb sam już sprostuje
23:46
2. Mieliśmy te układy równań z których nic nie wychodziło

Qulka pisała, ale też mam tu z
forum fizycznego
http://fizyka.pisz.pl/forum/1774.html //sam sb przerobie to najwyzej potem bede pytac
1. E1=I1R1+I3R3
2. E5=I5R5+I4R4
3. I2R2−I4R4−I3R3=0
4. I1=I2+I3 do 1 równania
5. I5=I2+I4 do 2 równania
ODP 3−6
http://scr.hu/2pdc/p9yl6
3.
Idealnie jak napisales

4. ...
26 kwi 19:20
Hugo: Masz racje, ale idąc twoją teorią z każdego działu musiałbym posiąść ogromną wiedzę stając się
geniuszem. Gdzie znaleźć na to czas? I wtedy można było by sie zastanawiać, skoro fizyke tak
posunąłem to dlaczego pozostałe przedmioty tak olewam? Gdzie znaleźć na nie czas?
Fizyka chodź ciekawa nie jest moim głównym zadaniem na studiach, będę informatykiem jak zdam.
Nic nie poradzę.
26 kwi 19:25
Jacek: Wiem, dlatego uważam, nasz system, za przeładowany, nie wiem po co niektóre działy matmy są
poruszane na studiach, skoro praktycznie nie będzie szansy na ich zastosowanie, to samo z
fizyką. W praktyce masz rację, że na informatyce, o ile nie interesuje Cię fizyka elektroniki
to w zasadzie sztuka dla sztuki....
26 kwi 19:33
26 kwi 19:34
Jacek: Ale myślę, że błąd popełniono wcześniej, jak pamiętam, w jaki sposób byłem uczony w gimnazjum
czy liceum, może przerysowuje, ale za dużo w tym chęci uniknięcia złej oceny, za mało
ogarnięcia tematu.
26 kwi 19:35
Jacek: No jak pojmiesz skąd to pochodzi, to zostaje moim zdaniem, zamienienie U na wyrażenie Q/C i
jesteśmy w domu.
26 kwi 19:37
+-: Stała czasowa greckie małe tau=RC
napięcie na rozładowywanym kondensatorze w funkcji czasu U=Uoe−t/RC
26 kwi 19:40
Jacek: po skróceniu C
Q/Q
0 = 1/2
, czyli mamy:
26 kwi 19:43
26 kwi 19:44
Jacek: masz odpowiedź do tego? bo mi po zaokrągleniu wychodzi tau≈0,7
26 kwi 19:47
26 kwi 19:51
Hugo: 0,69 !
26 kwi 19:52
Jacek: no tak, t wyrażone w tau, to źle trochę się tym posługiwałem...
26 kwi 19:54
+-:

τ=RC Stała czasowa litera grecka małe tau
U=U
oe
−t/RC
26 kwi 19:55
Hugo: jak to wyliczyles ;−;?
bo sie zgubilem

co podstawiles do czego i wgl
26 kwi 19:55
Jacek: | | t | |
C się skracają po podstawieniu do wzoru z e− |
| |
| | RC | |
26 kwi 19:57
Hugo:
pod RC podstawiam 'tau'
| | −t | |
Q = Q0 * e do |
| // Podzieliłeś przez Q0 i wyszło ci po lewej stronie 1/2 |
| | T | |
26 kwi 20:06
Hugo: | | −t | |
Tylko że w twoim jest że |
| = −T .. jak? T= RC przeciez ;−; |
| | RC | |
26 kwi 20:08
Jacek: co do energii, to:
W − energia zgromadzona na kondensatorze od q=0 do q=Q
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kondensator
U
C − napięcie na kondensatorze
, po podzieleniu energii przy q=Q
0 oraz Q szukanym, przy którym energia ma być o połowę
mniejsza dostatniemy:
26 kwi 20:09
+-: zlogarytmuj to logarytmem naturalnym
26 kwi 20:10
Jacek: napisałem: "no tak, t wyrażone w tau, to źle trochę się tym posługiwałem"
26 kwi 20:11
Hugo: @+− czyli
| | 1 | | −t | |
ln |
| = − |
|  ? |
| | 2 | | T | |
26 kwi 20:12
Hugo: Błagam pokierujcie mnie jak to dorozpisać
26 kwi 20:13
+-: jeden minus mniej
26 kwi 20:15
Hugo: masz racje wiem wiem z minusem mi sie za dużo ale jak to zrobić :x?
26 kwi 20:16
Hugo: ułamek potraktować jako całość i wziąć tablice?
26 kwi 20:16
Hugo: ln0,5 = −0.69314718056
26 kwi 20:17
Hugo: 
wychodzi
26 kwi 20:17
Hugo: ale jestem głupi
26 kwi 20:17
Hugo: 8| no comment
26 kwi 20:18
+-: Tam było do kwadratu, a więc razy 2
26 kwi 20:18
Jacek: ma być, o ile się nie mylę:
−t/RC=ln1/2
t=0,69RC=0,69T
26 kwi 20:19
26 kwi 20:22
Jacek: tak w energii wyjdzie:
t=0,35T
26 kwi 20:23
26 kwi 20:31
Hugo: Jest wzorem , jest logarytm i kalkulator a nie zastanawianie sie co z której strony bo coś tam
coś tam
5 zadanie Przedostatnie
http://scr.hu/2pdc/odnbe
Proszę uszeregować poniższe fragmenty obwodów według wartości:
a) końcowego (stacjonarnego) ładunku zgromadzonego na kondensatorze,
b) czasu potrzebnego do osiągnięcia przez kondensator 50% jego końcowego ładunku.
Każdy z fragmentów obwodów podłącza się do tego samego źródła poprzez klucz. Wszystkie oporniki
mają opór równy R, a kondensatory pojemność C.
26 kwi 20:32
Hugo: ODP
Proszę uszeregować poniższe fragmenty obwodów według wartości:
a) końcowego (stacjonarnego) ładunku zgromadzonego na kondensatorze,
b) czasu potrzebnego do osiągnięcia przez kondensator 50% jego końcowego ładunku.
Każdy z fragmentów obwodów podłącza się do tego samego źródła poprzez klucz. Wszystkie oporniki
mają opór równy R, a kondensatory pojemność C.
a) Dlaczego takie same

?
b) em :x?
26 kwi 20:37
Hugo: a) bo wszędzie są po 2 oporniki i 1 kondensator?
b) na czym polega reguła?
b ma najkrótszy czas widać ze kondensator jest przed opornikami

hmmm... em
26 kwi 20:43
kyrtap: Pozdrawiam HUGO
26 kwi 20:46
Jacek: żegnam...
26 kwi 20:46
+-: Napięcie na kondensatorze będzie rosło w/g
u=Uo(1−et/RC)
26 kwi 20:50
+-: oczywiście przed t jest −
26 kwi 20:53
Hugo: @Jacek Dziekuję Ci za całą pomoc !
@+−
No dobrze .. będze rosnąć ... a co to nam daje

we wzorze widdze t/RC em
26 kwi 20:56
+-: czyli im mniejsza oporność tym kondensator się szybciej naładuje
a jak wyglądają te oporności w pokazanych układach
26 kwi 21:01
26 kwi 21:15
+-: tzn? rozwiązałeś
26 kwi 21:19
Hugo: Ostatnie zadanie !
zad 6
http://scr.hu/2pdc/ofwtf
Proszę wyliczyć natężenie prądu płynącego przez opornik R3 (rys.). Dane są wszystkie opory oraz
wartości sił elektromotorycznych ogniw, opory wewnętrzne ogniw można zaniedbać.
ODPOWIEDŹ do tego
http://scr.hu/2pdc/8ujym

Spróbuje sb to rozrysować
26 kwi 21:19
Hugo: +− No rozwiązałeś to

zadanie 5 było opisowe napisałeś w poscie 21:01 "czyli im mniejsza
oporność tym kondensator się szybciej naładuje
a jak wyglądają te oporności w pokazanych układach"

Zadanie 6 ostatnie ! teraz
26 kwi 21:20
Hugo: mamy 4 E
E
1 = R
3 + R
5 
tam niżej jest E4 i nie wiem

E
2 = R
1 + R
2 + R
3
E
3 = R
4 + R
2
E
4 = i tu nie wiem

Jeszcze sie brało takie skrzyżne nie wiem jak to
26 kwi 21:48