brak pierwiastków wymiernych w wielomianie.
YushokU: Witam,
Mam kłopot z zadaniem.
Uzasadnij, że wielomian W(x)=x5+4x4+3x4+2x2+x+3120=0 nie ma pierwiastków wymiernych.
Mam rozwiązanie, ale go nie rozumiem. Zadanie pochodzi z arkusza 8 zadania.info MatR.
Dzięki z góry!
26 kwi 20:50
26 kwi 21:03
Kacper:
Sprawdzać po kolei wszystkie ponad 200 dzielników, to mi się nie chce
26 kwi 21:54
Kacper:
Trzeba sposobem
26 kwi 22:19
Kejt: oj tam oj tam
nie myślę dzisiaj :<
26 kwi 22:22
b.: > Sprawdzać po kolei wszystkie ponad 200 dzielników, to mi się nie chce
Błąd, bo sprawdzając po kolei można często coś zauważyć. A wskazówka od Kejt jest jak
najbardziej na miejscu. Ale jak się Tobie nie chce, to czemu innym miałoby się chcieć
26 kwi 23:51
Kejt: dzięki @
b, przywróciłeś mi trochę wiary w siebie
27 kwi 00:05
b.:
27 kwi 00:07
Kacper:
Mi się nie chce, bo wiem jak rozwiązać bez sprawdzania
27 kwi 10:38
YushokU: No dobra.
Nie wprost:
Wielomian ma pierwiastki wymierne.
Widzę, że wielomian jest stopnia nieparzystego więc iloczyn pierwiastków to −3120
Więc pierwiastek wymierny jest w postaci −3n
W(−3n)=0
−35n+4*34n−3*33n+2*32n−3n+3120=0
A co dalej?
27 kwi 10:40
Benny: Hmm... a próbowałeś na pochodnych? Sprawdzić monotoniczność, policzyć wartości dla max i min.
Bodajże przez twierdzenie Darboux można to wykazać, ale nie jestem pewny, bo nie liczyłem
27 kwi 11:19
PW: Przykład dla wielomianu stopnia trzeciego:
W(x) = (x−7)(x2−x+5) = x3 − 8x2 + 12x − 35
− dlaczego twierdzisz, że iloczyn pierwiastków tego wielomianu jest równy 35? Słowo daję −
pierwiastek jest tylko jeden, równy 7.
W Twoim zadaniu jedno jest pewne − co najmniej jeden pierwiastek na pewno istnieje (bo
wielomian jest nieparzystego stopnia) i pierwiastek ten jest liczbą ujemną (dla x nieujemnych
wartość wielomianu jest większa niż 3120).
Teraz można myśleć "nie wprost": co by było, gdyby ten pierwiastek był liczbą wymierną?
27 kwi 11:32
YushokU: @Benny
No właśnie pochodne to był pierwszy pomysł, ale nie mogę jej rozłożyć na nic ładnego.
@PW
Możesz jakoś jeszcze naprowadzić?
27 kwi 12:28
YushokU: Dobra, zrobiłem.
@PW − dziękuję, już wiem o co ci chodziło
Całkiem podobnie do rozwiązania oficjalnego z zadania.info, ale teraz rozumiem.
Tamto równanie co otrzymałem, to przenoszę wszystko tak aby było bez znaków ujemnych
4*34n+2*32n+3120=35n+33n+1+3n
Teraz dzielę obustronnie przez 3n
4*33n+2*3n+3120−n=34n+32n+1+1
Widzę, że lewa strona jest w postaci L=3K a prawa P=3T+1, co oznacza, że −3n nie jest
pierwiastkiem tego wielomianu, czyli równanie nie ma pierwiastków wymiernych.
27 kwi 18:41
PW: Pięknie
27 kwi 18:52