Pochodne funkcji
Kuba: Jak obliczyć pochodną:
4x2−5x
mozna ze wzoru na pochodna funkcji kwadratowej:
8x−5
czy ze wzoru na pochodna roznicy:
(4x2)' − (5x)'
czy to w ogole nie ma znaczenia i mozna zrobic albo z tego,albo z tego?
26 kwi 20:46
bezendu:
f(x)=4x2−5x
f'(x)=8x−5
26 kwi 20:47
Kuba: niezbyt jednoznaczna odpowiedź
26 kwi 20:48
bezendu:
Nikt z takim prostymi pochodnymi się nie bawi w rozpisywanie... Teraz wystarczająca odpowiedź ?
26 kwi 20:49
Kuba: w takim razie z tego jak:
x
2−4
26 kwi 20:51
bezendu:
f(x)=x2−4
f'(x)=x2−4=2x
26 kwi 20:51
Kuba: a z czego tu kozystamy?
26 kwi 20:55
Kuba: z roznicy,prawda?
26 kwi 20:56
bezendu:
Tak, ale to w pamięci można liczyć, bez sensu to rozpisywać. Ja rozpisuję tylko trudniejsze
pochodne albo jak mam mnożenie lub dzielnie.
26 kwi 20:57
Kuba: no tak tak,ale to dopiero zaczęte i nie wiem jak z głowy liczyć ; )
26 kwi 20:58
26 kwi 20:59
Kuba: a mogę prosić o pomoc z dwoma przykladami ? bo nie wychodzi mi dokladnie to samo co w
odpowiedzi..
i
26 kwi 20:59
bezendu:
| | x3−2 | | (x3−2)'(3x2+x)−(x3−2)(3x2+x)' | |
f'(x)=( |
| )'= |
| |
| | 3x2+x | | (3x2+x)2 | |
| | 3x2(3x2+x)−(x3−2)(6x+1) | |
= |
| |
| | (3x2+x)2 | |
Dokończ sobie, a ten na dole tak samo.
| | f(x) | | f'(x)*g(x)−f(x)*g'(x) | |
[ |
| ]'= |
| |
| | g(x) | | [g(x)]2 | |
26 kwi 21:03
Kuba: w pierwszym wlasnie wychodzi mi ciągle w liczniku 3x4−4x3+12x+2, a ma być zamiast −4x3 to
+2x3 :<
26 kwi 21:07
bezendu:
Nie chcę mi się liczyć tego
26 kwi 21:08
Kuba: no nic
26 kwi 21:09
Kuba: a taaka pochodna ;
x4+x3+1 ? i z czego to wziąć?
26 kwi 21:17
Kuba: juz wiem,dzięki
26 kwi 21:21
26 kwi 21:22