matematykaszkolna.pl
Wzory do matury Dżepetto 18: Dobry wieczór emotka Chciałbym zapytać o twierdzenia oraz ważne własności dzięki którym na maturze rozszerzonej z matematyki byłoby łatwiej. Nie jestem w stanie sam zebrać wszystkich przydatnych informacji, twierdzen i własności. Część rzecz jasna znajduje się we wzorach cke[typowe tw. sinusów czy cosinusów] ale do dowodów, przykładowo geometrycznych jest o wiele więcej przydatnych twierdzeń. Dlatego prosiłbym o podanie tych, które wg Was są ważne a nie widnieją na kartach cke. Przykładowo; Na pewno nie mogę zapomnieć o twierdzenie o stycznej i siecznej; kiedy można wpisać/opisać okrąg w/na trójkącie. Za każdą podpowiedź będę wdzięczny emotka
25 kwi 20:50
Qulka: Tablice matematyczne Cewe Nahorska
25 kwi 21:05
Kejt: okrąg w trójkącie i na trójkącie można w/opisać zawsze..
25 kwi 21:14
Kacper: Np. − nauczyć się wektorów do analitycznej i iloczynu skalarnego − pochodna złożenia funkcji − reguła De l'Hospitala do liczenia granic itd. Z geometrii jest bardzo dużo fajnych twierdzeń i wzorów, których się nie uczy np: − wyprowadzenie długości środkowych trójkąta − twierdzenie Ptolemeusza itd. emotka
25 kwi 21:21
Dżepetto 18: Kejt, myślami byłem przy wielokącie emotka Kacper Dzięki, mam już kolejne zagadnienia do mojej "listy powtórkowej" Jeśli ktoś by coś jeszcze miał nadal proszę emotka
26 kwi 12:40
26 kwi 12:43
5-latek: dotyczy rownolegloboku
26 kwi 12:43
bezendu: Też chcę pisać maturę i mieć tyle wolnego po niejemotka
26 kwi 12:50
Dżepetto 18: Dzięki 5−latek emotka bezendu, presja nie jest zbyt fajna :c
26 kwi 12:53
bezendu: Wiem, że nie fajna. Ale jak już raz się ją zdało i to całkiem przyzwoicie to drugi raz na luzaka by się pisało i pewnie lepszy wynik można zrobić emotka
26 kwi 12:55