Planimetria
kat: W równoległoboku ABCD dane są: AB = 6, AD=4 i BD= 2√10. oblicz cosinus kąta CAD.
26 kwi 10:13
Ajtek:
Twierdzenie cosinusów i liczysz. Rysunek wcześniej zrób.
26 kwi 10:14
kat:

Jak policzyć AC?
26 kwi 10:23
Ditka:
np. z tw. cosinusów cos ∡ABD i znając już ten cos jeszcze raz z tw. cosinusów obliczyć
połowę AC
26 kwi 10:55
5-latek:

Jest na to wzor
Jewsli sobie oznacze przez e dlugosc jednej przekątnej (u nas AC
natomiast przez f dlugosc drugiej przekątnej rownolegloboku (u nas BD
to mamy
e2+
f2=
2a2+2b2
wiec e
2=2a
2+2b
2−f
2
wiec e=
√2a2+2b2−f2
26 kwi 11:04