Oblicz dziedzinę funkcji
Ala: Dana jest funkcja f(x)= x2 −4x+3/x2−6x+5
a) określ dziedzinę tej funkcji
b) Oblicz f(0) ,f (2), f(a)
c) czy istnieje f(1) odp uzasadnij ?
Dziedzinę wyliczam z delty ale wychodzi mi jakaś chińszczyzna , a jak obliczyć te f(0)... ?
25 kwi 19:04
Ala: mógłby mi ktoś pomóc ?
25 kwi 20:39
Przemysław: x
2−6x+5≠0
Δ=6
2−4*5*1=36−20=16
√Δ=4
D=R\{1,5}
| | 02−4*0+3 | | 3 | |
f(0)= |
| = |
| |
| | 02−6*0+5 | | 5 | |
25 kwi 20:42
prosta: | | 3 | |
czy tak wygląda ten wzór: f(x)=x2−4x+ |
| ? |
| | x2−6x+5 | |
25 kwi 20:45
Przemysław: A to przepraszam, myślałem, że tak:
25 kwi 20:48
prosta: tego jeszcze nie wiemy ....
25 kwi 20:49
25 kwi 20:50
Ala: Witam, dziękuję za pomoc wzór wygląda tak jak zapisał Pan Przemysław
25 kwi 21:04
Ala: Mam pytanie a jak obliczyć f(a) pod x mam podstawić a ?
25 kwi 21:05
Ala:
a jeśli chodzi o f(1) to wychodzi zero ale jak to uzasadnić ?
25 kwi 21:34
Przemysław: Oznaczenie f(a) oznacza dokładnie to, że podstawiasz za x a.
25 kwi 21:41
Przemysław: A f(1) nie ma prawa istnieć wg mnie, jeżeli przepis jest taki, jak pisałem,
bo wtedy masz 0 w mianowniku.
25 kwi 21:43
Przemysław: Jeżeli czegoś nie rozumiesz, to pytaj
25 kwi 21:50
Ala: Dziękuję ślicznie za pomoc
25 kwi 22:18
Przemysław: Proszę bardzo
25 kwi 22:19