25 kwi 11:05
5-latek: log210=log2(5*2)= log25+log22= log25+1
dalej Ty
25 kwi 11:16
pol: Nie umiem wyliczyć log25 da się wgl?
25 kwi 11:22
25 kwi 11:23
pol: Log25*
25 kwi 11:23
pol: Czyli log52+1
25 kwi 11:23
pol: Co dalej..? Nie mam odpowiedzi wiec nie wiem co ma być rozwiązaniem
25 kwi 11:26
5-latek: log
25 nie da się dokładnie wyliczyć bo to jest liczba niewymierna
| | 1 | |
Natomiast |
| możesz jeszcze ladniej zapisac jako log52 ze zmiany podstaw logarytmu |
| | log25 | |
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html (patrz ostatni wzor
25 kwi 11:27
5-latek: i tak bym to zostawil
25 kwi 11:29
pol: Aha dzięki wielkie
25 kwi 11:31
5-latek: Można by jeszcze pokusić się o rozwiązanie z logarytmami dziesietnymi
zapiszmy tak log
210= log10 =1
| | 10 | |
log25= log5 = log |
| = log10−log2= 1−0,301= 0,699 |
| | 2 | |
bo log2=0,301(albo kalkulator albo tablice
25 kwi 11:34
5-latek: Stosuje tutaj zmiane podstawy z 2 na 10
25 kwi 11:35
pol: Dzięki
25 kwi 11:37
===:
Ciekawe te zamiany ...
log210= log10 =1
log25= log5 =
25 kwi 11:41
5-latek:
25 kwi 11:41
5-latek: wiec nie będzie log5 tylko log 2
a log2=0,301 (bo ta wartość się powinno znac
Mogles poprawić
25 kwi 11:48
5-latek: Najlepiej to zostaw 1 wersje (bo namieszałem ze szkoda gadac
25 kwi 11:53