styczna do okręgu
Kukumorek: Prosta y=−x+b jest styczna do okręgu danego równaniem x2 + y2 = 10. Oblicz liczbę b.
Jakieś pomysły? Mam 3 niewiadome i 2 równania, mogę jakoś skorzystać z prostych prostopadłych?
24 kwi 20:57
Mila:

Styczna y=−x+b
styczna będzie równoległa do prostej y=−x i odległa od środka okręgu S=(0,0) o długość
promienia
r=
√10
k: x+y−b=0 równanie stycznej w postaci ogólnej
| | |1*0+1*0+b| | |
d(k,S)=√10= |
| |
| | √12+12 | |
|b|=
√20
b=2
√5 lub b=−2
√5
k
1 : y=−x+2
√5
k
2: y=−x−2
√5
24 kwi 21:13
24 kwi 21:14
Kukumorek: Dzięki wielkie
24 kwi 21:28
Mila:
24 kwi 21:31