Dziedzina funkcji
proszeopomoc: | | −2 | |
Dziedzina funkcji y= |
| + 5 |
| | (x−3) | |
jest x={−2} czy x∊R \ {−2}
24 kwi 20:18
yolex: R−{3}
24 kwi 20:24
24 kwi 20:24
proszeopomoc: Eta czyli x∊R \ {−2} ? Czy ja nadal czegos nie rozumiem ? ;<
24 kwi 20:27
proszeopomoc: ok juz wszystko jasne
24 kwi 20:27
proszeopomoc: | | 4 | |
y = |
| + 1 tutaj będzie x = {−2} ? |
| | (x+2) | |
24 kwi 20:29
Dziadek Mróz:
D:
x − 3 ≠ 0
x ≠ 3
x ∊ ℛ \ {3}
24 kwi 21:06
proszeopomoc: | | 4 | |
a przykład y= |
| + 1 to jest x∊ℛ \ {−2}  |
| | (x+2) | |
nie wiem kiedy jest,że nalezy do ℛ a kiedy nie
24 kwi 21:27
Maniek: tak tu jest x∊ℛ\{−2}
24 kwi 22:06
proszeopomoc: a dlaczego ?
24 kwi 22:20
Ja: | 4 | | 4 | |
| D=R a |
| D=R/{−1,1} |
| x2+1 | | x2−1 | |
24 kwi 22:37
Ja: Ponieważ mianownik =0 dla x=−2
24 kwi 22:38