równania logarytmiczne i wykładnicze
Lugo: Oblicz:
lnx=e2
24 kwi 18:38
jakubs: elnx = ee2
x=ee2
24 kwi 18:39
24 kwi 18:39
Lugo: Jak się nazywa ta operacja co ją wykonałeś?
(chodzi mi o dopisanie potęg o podstawie e)
Miałem to dawno i już nie wiele pamiętam.
24 kwi 18:43
Lugo: ok już kumam dzięki
24 kwi 18:44
jakubs: Nie wiem czy istnieje jakaś formalna nazwa tego działania, ja mówię na to "pozbycie się
logarytmu".
24 kwi 18:45
PW: A swoją drogą dziwnie to robisz, z definicji logarytmu
logex = e2 ⇔ x = ee2
24 kwi 22:30
jakubs: Racja, przyzwyczaiłem się do takiego czegoś na zajęciach z analizy i tak już klepię
26 kwi 02:13