obliczyc granice funkcji
Krzysiek: limx−>5 √5x−5/x−5
= 5x − 25/(x−5)(√5x+5)
co dalej z tym zrobic?
24 kwi 15:12
bezendu:
Mam rozumieć, że ta granica wygląda tak, według Twojego zapisu.
| | 25 | |
limx→5 5x− |
| *(√5x+5) |
| | x−5 | |
Może jednak poczekamy jak zapiszesz poprawnie.
24 kwi 15:15
Krzysiek: bo jak podstawię 5 to mi wychodzi 0 w mianowniku, więc to koniec zadania?
jak takie coś zakończyć?
24 kwi 15:16
Krzysiek: tu jest poprawione:
lim x−> (√5x−5)/(x−5) = (5x−25)/((x−5)(√5x+5))
24 kwi 15:18
24 kwi 15:21
J:
| | 5(x−5) | | 5 | | 1 | |
= lim |
| = [ |
| ] = |
| |
| | (x−5)(√5x+5) | | 30 | | 6 | |
24 kwi 15:22
24 kwi 15:23
Krzysiek: nie wymagam tylko proszę o pomoc
dzięki
24 kwi 15:24
24 kwi 15:25
Krzysiek: tam w mianowniku tylko 5x jest pod pierwiastkiem więc jak wyszło 30?
24 kwi 15:27
Krzysiek: ok dzięki
24 kwi 15:27