Całki wielokrotne
Przemysław: Obliczyć objętość bryły ograniczonej przez:
Zdaje się, że wszystko w pierwszym oktancie.
Nie wiem za bardzo jak to ugryźć
24 kwi 14:01
Przemysław: .
24 kwi 15:37
Przemysław: .
24 kwi 19:14
Przemysław: Jakby ktoś coś podpowiedział, to byłbym wdzięczny
29 kwi 23:26
b.: podstawienie podobne do wsp. sferycznych, ale zamiast czynnika ,,r'' weź a,b,c odpowiednio dla
x,y,z,
np. x = a cos u sin v,
y = b...
itd.
2 maj 00:37
Przemysław: Szczerze mówiąc to już zdążyłem zapytać wykładowcę

ale dziękuję

W każdym razie to podstawienie to coś w stylu:
| ⎧ | x=arsinφcosθ | |
| ⎨ | y=brsinφcosθ |
|
| ⎩ | z=csinθ | |
r∊[0,1]
i trzeba zdaje się znaleźć jak zmienia się φ i θ z warunków.
2 maj 00:42
Lukas:
Przemo gdzie studiujesz i co jak można wiedzieć ?
2 maj 00:44
Przemysław: UJ, Zaawansowane Materiały i Nanotechnologia, 1 rok. Ale matematyka nęci człowieka...

A Ty?
2 maj 00:47
Lukas:
Chemia PWr też 1
2 maj 00:52
Przemysław: I jak wrażenia na chemii? Ciężko macie?
2 maj 00:53
Lukas:
No obecnie męczy mnie analiza wektorowa i fizyka. A Ty jak ?
2 maj 00:55
Przemysław: Nie jest źle. Trochę się fizyki boję (bo może nie aż tak mnie interesuje i się nie bardzo z
niej uczę).
Na analizie zaczęły się całeczki tego typu jak to z 1. posta, ale już bardziej ogarniam niż
wcześniej

Ale ogólnie pozytywnie
2 maj 00:59