kombinacje (trudne
5-latek: Nastepne zadanie z kombinacji
Ile dzielników ma liczba 2*3*5*7*11
Mi się wydaje ze ma 6 dzielinkow bo to a liczby pierwsze (ale to zadanie jest oznaczone jako
trudne
24 kwi 12:58
bezendu:
25=32
24 kwi 13:03
Qulka: 2•2•2•2•2=32 dzielniki
24 kwi 13:03
J:
spróbuj policzyć, ile dzielników ma liczba : 2*3*5
24 kwi 13:04
5-latek: proszse o wyjaśnienie dlaczego tyle
Pewnie jakas wariacja
24 kwi 13:05
bezendu:
Chwilkę już piszę
24 kwi 13:05
Qulka: iloczyn wykładników +1
24 kwi 13:06
bezendu:
Zauważ, że to liczby pierwsze i to załatwia sprawę

a=p
1k1*p
2k2*p
3k3*.....*p
nkn
p
1, p
2,...,p
n −− liczby pierwsze
k
1,k
2,....,k
n −−−naturalne wykładniki potęg liczb pierwszych
liczba dzielników liczby "a" : (k
1+1)*(k
2+1)(k
3+1)*....*(k
n+1)
a=2
1*3
1*3
1*5
1*7
1
liczba dzielników: (1+1)*(1+1)*(1+1)*(1+1)*(1+1)2
5=32
24 kwi 13:08
5-latek: 2*3*5= 6*5=30
Dzielniki 30 to (−30 −15,−10, −6.−5 ,−3 ,−2, −1, 1,2, 3,5,6,10.15,30)
Ma 16 dzielników czyli 24
24 kwi 13:09
24 kwi 13:09
Qulka: 21•31•51•71•111
więc
{1+1}•{1+1}•{1+1}•{1+1}•{1+1} = 25
24 kwi 13:09
5-latek: Czesc
bezendu 
To z teorii liczb Nie ?
jak wroce z pracy z pracy to się z tym zapoznam
24 kwi 13:15
bezendu:
Witam, nie interesuję się za bardzo tym, wzorek pamiętam jeszcze ze swoich przygotowań do
matury.
24 kwi 13:20
Mila:
Każdy dzielnik ( naturalny) liczby: 2*3*5*7*11 jest postaci:
2k*3m*5n*7l*11p, gdzie k,l,m,n,p∊{0,1}
Liczba ciągów pięciowyrazowych (k,m,n,l,p ) jest równa 2*2*2*2*2=32
24 kwi 17:37